Khashoggis sista ord till kollegan: Kommer aldrig ge upp

Hon, en kvinnlig journalist och uttalad kritiker av saudiska regimen. Han, en regimvänlig journalist nära kungafamiljen med alla privilegier det ger. För bara några år sedan var Hana Al-Khamri och Jamal Khashoggi på var sin sida i debatten om Saudiarabiens framtid. Men allt förändrades när kronprinsen Mohammed bin Salman tog över landet.
– I sitt sista meddelande till mig sa Khashoggi att han aldrig skulle ge upp, säger hon till GP.

ANNONS

Hana Al-Khamri är dotter till jemenitisk gästarbetare som flydde till Saudiarabien. Hon trotsade alla förbud och lyckades bli journalist i hemstaden Jeddah. Men när hon blev inbjuden till en internationell konferens fick hon ha sin tonårige lillebror med sig – som kvinna anses hon vara omyndig och får inte resa utan en manlig förmyndare.

Jamal Khashoggi var en respekterad journalist med bra ställning i samhället och nära kontakter till den styrande kungafamiljen. Han hade bland annat varit chefredaktör för Al Watan, den mest kända tidningen i landet, jobbat som utrikeskorrespondent och fick ofta kommentera den politiska utvecklingen i Saudiarabien, Mellanöstern och Nordafrika.

ANNONS

– Alla kände till honom. Jag intervjuade honom via telefon från den kvinnliga delen av redaktionen där jag jobbade men eftersom Saudiarabien är könssegregerat fanns inget naturligt sätt för oss att ses. Till och med journalistiska konferenser var segregerade. En gång såg jag honom genom en panel som skiljde män från kvinnor men det var inte möjligt att prata med honom, säger Hana Al-Khamri.

"En man med stor integritet"

Efter fem år som journalist i Saudiarabien flydde hon landet och fick stipendium för att studera journalistik i Danmark. Hon har sedan dess arbetat för danska tidningen Information, pluggat vid universiteten i Stockholm och Uppsala samt skrivit för flera svenska dagstidningar.

– När jag blev mer uttalad kritiker av regimen ville jag inte kontakta Khashoggi. Han var rådgivare åt betrodda rojalister och försvarade ofta kungafamiljen. Även då var han respekterad av oppositionella och aktivister utomlands. Han ansågs vara en man med stor integritet, säger Hana Al-Khamri.

Men förra året fick Hana veta att Khashoggi hade kritiserats i saudiska medier och att utrikesministeriet hade tagit avstånd från hans åsikter. Han hade dessutom stoppats från att twittra och hans kolumner hade censurerats.

– Detta är det värsta straffet för en journalist. Jag tyckte synd om honom. Men så dök han upp i USA och började skriva kritiska kolumner om utvecklingen i Saudiarabien. Då blev jag nyfiken, säger hon.

ANNONS

LÄS MER: Fem saker som kvinnor i Saudiarabien fortfarande inte kan göra

Första mötet

I maj i år träffades de för första gången på en konferens i Oslo. Hana sprang fram till honom och hälsade. Han märkte på hennes dialekt att hon var från staden Jeddah i Saudiarabien.

– Han sa något i stil med: Men du ser inte ut att vara från Jeddah. Jag svarade: Är det för att jag inte har niqab? Vi skrattade. Jag tänkte också hur hjärtskärande det var att detta var vårt första möte. Trots att vi båda har levt större delen av våra liv i samma stad och jobbat som journalister, säger hon.

Under samtalet uttryckte Jamal Khashoggi oro över utvecklingen i landet.

– Han sa att majoriteten av intellektuella och kritiska röster i kungadömet hade tystats, tvingats till exil eller fängslats. Han var väldigt ledsen och orolig. Han ansåg att kronprinsen hade förvandlat landet till ett fängelse.

"Det är inte äkta reformer"

Under samma period var Mohammed bin Salman, som de facto styrde landet, på en charmturné i väst och kunde ses posera ihop med bland andra Theresa May. Han hyllades för att han hade tagit bort körförbud för kvinnor, upplöst den religiösa polisen och tillåtit konserter och dansföreställningar.

ANNONS

LÄS MER: Första kvinnan får saudiskt körkort

Hana Al-Khamri var redan då kritisk. Att man lättade på körförbudet var enligt henne ett spel för galleriorna och ett sätt att förbättra kungadömets ekonomi genom att sätta fler kvinnor i arbete.

– Om du verkligen tror på kvinnors rättigheter så tar du bort det manliga förmyndarskapet. Att köra bil är bara en liten del i det. Kvinnor måste fortfarande få tillåtelse av sina män, inklusive sina tonårssöner, för att resa utomlands, studera och till och med att köpa en bil. Vad är poängen då?

LÄS MER:"Utan henne hade Khashoggi kunnat försvinna spårlöst"

Hon kunde ibland bli frustrerad över den naiviteten som omgav bevakningen av Saudiarabien.

– Journalister kunde säga: Men kan du inte vara lite positiv. En gång svarade jag: Du har inte ringt Mohammed bin Salmans pr-avdelning. Man måste vara försiktig med att köpa reformretoriken eftersom det inte är äkta reformer, de riktar sig inte mot grundproblemen utan syftar till att avleda uppmärksamheten från dem.

"Aldrig sett förtryck på den här nivån"

Även om Saudiarabien aldrig har haft ett oberoende civilsamhälle kunde intellektuella tidigare hålla inofficiella möten hemma och diskutera politik och kultur. Så länge man inte direkt ifrågasatte systemet tolererades det.

– Nu har det lilla utrymmet försvunnit helt. Vi har aldrig tidigare sett förtryck på den här nivån. Över tusen personer har suttit fängslade sedan 2015. Många av dem har inte ens kritiserat regimen direkt. Det var en ekonom som skrev en analys, endast utifrån ett ekonomiskt perspektiv, som uppfattades som negativ. Han försvann bara.

ANNONS

LÄS MER:Misstankar följer saudisk prins in på G20-mötet

Förra året stängde Mohammed bin Salam in 381 prinsar, affärsmän och högre tjänstemän på ett lyxhotell i huvudstaden Riyad. Till Washington Post sa han att det rörde sig om chockterapi mot korruption. I de flesta fall släpptes de anklagade mot betalning.

– Detta var en väldigt selektiv antikorruptionskampanj. Hans egen pappa, kungen, nämns i de läckta Panamadokumenten, som korrupt. Varför var inte han på hotellet? En annan sak: Kronprinsen själv har minst tolv titlar, han är chef för alla institutioner med inflytande i kungadömet. Du kan inte ha ett korruptionsfritt samhälle utan maktdelning.

Mordet kom som en chock

Efter deras första möte hörde Hana av sig till Jamal Khashoggi på Twitter och uppmuntrade honom att fortsätta kämpa. Han svarade: "Det var ett nöje att träffa dig. Jag kommer aldrig att ge upp. Det viktiga är att fortsätta skriva. Det är en kamp att skriva med min penna dessa dagar. Om du kommer till Washington, hör av dig."

I oktober i år mördades Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul.

– Jag blev chockad. Men det är en påminnelse om att denna regim är mycket mer brutal än vi trott. Om detta kunde hända i ett tredje land, på ett konsulat, vad händer då egentligen på hemmaplan som vi inte känner till. Det blev också ett bevis för mig att vi har pratat om fel saker.

ANNONS

Vad borde man ha pratat om istället?

– Vi måste sluta prata om hans reformer utan fokusera på krigsbrott i Jemen, könssegregationen och regimens brutalitet.

LÄS MER:Analys: Ingen går säker i det nya kalla kriget

Kronprinsen själv har förnekat all inblandning i mordet. Enligt den senaste versionen av händelseförloppet hade mördarna på konsulatet agerat på egen hand. Flera amerikanska senatorer sa dock förra veckan att de håller Mohammed bin Salman ansvarig.

Samtidigt utnämndes Jamal Khashoggi till årets person av tidskriften Time för att ha "tagit stora risker på jakt efter stora sanningar". För Hana Al-Khamri fortsätter han att vara en inspiration.

– Jamal tillhörde eliten, han var mäktig och hade mycket kontakter. Han kunde ha nöjt sig med att bara fjäska för regimen och njuta av alla privilegier. Men han gav upp allt för rätten att tala sanning och för att ge röst åt de som har tystats. För att hedra honom måste vi fortsätta i hans fotspår. Vi måste fortsätta utmana regimen, kräva att oliktänkande ska släppas fria och hålla regimen ansvarigt för hans mord.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS