Hbt-aktivister i Kenya demonstrerat under skyddet av masker eftersom homosexualitet kan ge 14 års fängelse.
Hbt-aktivister i Kenya demonstrerat under skyddet av masker eftersom homosexualitet kan ge 14 års fängelse.

Kenya: lagligt att analtesta hbt-personer

En kenyansk domstol har slagit fast att det är lagligt att använda analundersökningar i syfte att fastställa människors sexuella läggning. "Homosexuella handlingar" är ett brott i Kenya. Det kan ge fängelsestraff på upp till 14 år.

ANNONS
|

Det är en hög instans av rättsväsendet i denkenyanska kuststaden Mombasa som slagit fast att analundersökningar för att fastställa sexuell läggning är lagliga.Det rapporterar nyhetsbyrån AP idag.

– Jag ser inte attanalundersökningar skulle kränka en människasvärdighet. Eller att det skulle vara ett intrång pårätten till ettprivatliv eller frihet, sa ordföranden för Mombasas högsta domstolMathew Emukule enligt AP.

Bakgrunden är att domstolengranskat ett falldär två män greps i en bar i februari 2015 efter att det uppståttmisstankar om att de haft sex med varandra. De två männen utsattes för analundersökningar, liksom obligatoriska HIV- och hepatit B-test. Männen anmälde bemötandet som tortyr, alternativt förnedrande och kränkande.

ANNONS

Men under torsdagen föll domen i fallet.Domaren ogillade deras framställning och därmed är det befäst att det är ett acceptabelt sätt att testa människors läggning på. De två männen som anmälde ingreppet riskerar nu 14 års fängelse.

Men alla delar inte den kenyanska domstolens syn på analundersökningar. Tilltaget fördöms iFN:s senaste rapport om tortyr.

– Att utsätta män som misstänks för att ha haft samkönat sex för analundersökningar som syftar tillatt få fysiska bevis på homosexualitet är ett medicinskt sett värdelösttillvägagångssätt. Det är att likställas med tortyr. Även om homosexualitet är kriminaliserat i dessa stater, skriver FN:s råd för mänskliga rättigheteri rapporten som publicerades i januari i år.

Andra länder som fortfarande använder "analundersökningar" för att fastställa homosexualitet är Kamerun, Egypten, Tunisien, Turkmenistan, Uganda och Zambia.

ANNONS