Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Demonstrationer utanför USA:s högsta domstol i samband med utfrågningen av Christine Blasey Ford, som har anklagat den tilltänkte HD-domaren Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp.

Kavanaugh har fått Republikanerna att vakna

Kontroversen kring USA:s tilltänkte HD-domare Brett Kavanaugh har resulterat i en oväntad bonus för Republikanerna. Anhängare som är arga på "smutskastningen" av juristen piskar upp entusiasm inför kongressvalet om en månad. Tillsättningen är enormt viktig för partiet eftersom Kavanaugh skulle ge den mäktiga domstolen en konservativ tyngd som kan vara i decennier.

Tårar, ilska och mobilisering. Anklagelserna om sexuella övergrepp mot Brett Kavanaugh, som har framförts av professor Christine Blasey Ford, har rivit upp starka känslor i USA. Stödmanifestationer för övergreppsdrabbade kvinnor har blivit vardag.

Samtidigt rasar ilskna republikaner mot vad de ser som en politisk smutskastningskampanj, och president Donald Trump varnar landets unga män.

- Detta är en mycket otäck tid för unga män i Amerika, som kan ses som skyldiga till något som de kanske inte är skyldiga till, sade Trump nyligen enligt The New York Times.

Basen väcktes

Men att döma av färska opinionsmätningar gynnas Republikanerna av Kavanaughdramat. Andelen medlemmar som anser att det stundande mellanårsvalet till kongressen är mycket viktigt – en indikation på att de faktiskt tänker gå och rösta – ligger på 80 procent, jämfört med 68 procent i juli. Därmed är partiet nästan i kapp Demokraterna där 82 procent säger att valet är viktigt.

- Effekten av utfrågningarna (i senaten), åtminstone på kort sikt, är att den republikanska basen har vaknat upp, säger Lee Miringoff, chef för opinionsinstitutet Marist Institute for Public Opinion som har gjort mätningen, till public service-kanalen NPR.

Men frågan är känslig, i synnerhet i ljuset av metoo-rörelsen. Ledande republikanska senatorers retorik om att snabbt plöja igenom utfrågningarna för att kunna ge Kavanaugh grönt ljus landade till en början inte i god jord. Bland gifta kvinnor, som i högre grad brukar rösta republikanskt än ogifta, har partistödet snarare fallit på senare tid, visar en annan opinionsmätning. Andelen gifta kvinnor som anser att Trump gör ett dåligt jobb ligger nu på 57 procent jämfört med 40 procent i fjol, enligt en mätning från Greenberg Quinlan Rosner som även den återges av NPR.

Bland kvinnliga oberoende så kallade mittenväljare rapporteras stödet för Republikanerna också ha fallit, i ljuset av domarkontroversen.

Blir vågmästare

Domarposten är dock så viktigt att partiet verkar vara villigt att offra en viss andel kvinnliga väljare. Får de igenom Kavanaugh får Högsta domstolen en tydlig konservativ vikt för första gången på flera decennier. Det kan få avgörande betydelse om exempelvis en delstat skulle försöka begränsa homosexuellas rätt att gifta sig och frågan skulle drivas upp i domstolen.

USA:s högsta domstol avgör om lagar och domar är i enlighet med grundlagen som skrevs 1787. Dess nio domare brukar delas in i två läger: konservativa, som är för en bokstavstrogen tolkning av grundlagen, samt liberala, som anser att samtida förhållanden ska få spela in. Bland de nuvarande åtta domarna anses hälften tillhöra vardera sidan, vilket innebär att Kavanaugh skulle få en vågmästarroll. Och Brett Kavanaugh beskrivs som mycket konservativ

Under sin tid som president har Trump i det tysta tillsatt ett stort antal konservativa domare i landets federala domstolar och i fjol godkändes hans första HD-domare Neil Gorsuch. Därmed har han uppfyllt han ett vallöfte till landets moralkonservativa väljare, för vilka domartillsättningarna var avgörande när de lade sin röst på den kontroversielle Trump.