Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

8 500 staketpinnar, 400 kilometer ståltråd och 130 kilometer när har använts för att skapa en fristad för sällsynta pungdjur.

Kattsäkert staket ska rädda hotade pungdjur

Förvildade katter hotar flera sällsynta arter av pungdjur i Australien. Nu har en naturvårdsorganisation byggt ett 44 km långt staket och en fristad till de små djuren.

Den 9 390 hektar kattfria zonen har byggts runt Newhaven naturreservat i centrala Australien. Meningen är att ett tiotal hotade arter ska få en möjlighet att återhämta sig utan att behöva oroa sig för vilda katter och rävar.

Nästa steg blir att fånga in samtliga vildkatter och rävar som befinner sig inom området för att göra området kattfritt senast i slutet av 2018. Även kaninpopulationen kommer hållas på låg nivå för att inte konkurrera med pungdjuren, skriver organisationen Australia Wildlife Conservancy på sin hemsida.

Vildkatter dödar miljontals möss och fåglar varje dag och bidrar kraftigt till att minska biståndet av redan hotade djurarter.

Eftersom flera av arterna redan försvunnit från regionen måste de sedan återinföras när fristaden är säkrad. Det handlar bland annat om kaninpunggrävling, Lesueurs opossumråtta och västlig harvallaby.

Bygget har krävt så många som 8 500 staketpinnar, 400 kilometer ståltråd och 130 kilometer nät.