Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Alla åtta katolska stift i delstaten New York kallas inför rätta.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Katolska stift kallas inför rätta

Åklagare i New York vidtar rättsliga åtgärder mot delstatens alla åtta katolska stift, som en del av utredningar kring anklagelser om sexuella övergrepp inom kyrkan.

Åtgärden kommer efter att minst 1 000 offer för övergrepp identifierats i grannstaten Pennsylvania.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I delstaten New York finns uppskattningsvis sju miljoner katoliker. Utredningen tittar på om stiften, eller andra kyrkliga institutioner, mörkat uppgifter om sexuella övergrepp på barn.

New York har även satt upp ett telefonnummer och ett formulär på nätet och uppmanar offer, vittnen och andra med information om övergrepp att träda fram. Offers och vittnens identiteter ska skyddas, enligt myndigheterna, som uppger att alla anklagelser kommer att utredas.

Det är bara tre veckor sedan det offentliggjordes att mer än 300 präster varit inblandade i sexövergrepp på minst 1 000 barn i Pennsylvania. Den katolska kyrkan var med om att systematiskt dölja övergreppen, som pågått i över 70 år.

- Offer i New York förtjänar också att höras – och vi kommer att göra allt i vår makt för att ge dem den rättvisa de förtjänar, säger delstaten New Yorks justitieminister Barbara Underwood.