Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Natascha Kohnen, Socialdemokraternas toppkandidat (till vänster), De grönas kandidat Katharina Schulze (i mitten) och Bayerns guvernör Markus Söder (CSU) i en tv-debatt efter delstatsvalet.

Katastrofval för Merkels systerparti i Bayern

Delstatsvalet i tyska Bayern blev förödande för förbundskansler Angela Merkels allierade i CSU. Partiet fick preliminärt 37,4 procent och tappade därmed sin absoluta majoritet för första gången sedan 1962. Främlingsfientliga AFD tågar in i Bayerns parlament för första gången.

Omkring tio miljoner väljare bor i det konservativa fästet Bayern, där den politiska kartan nu ritats om rejält.

De stora vinnarna blev De gröna som med 17,7 procent av rösterna blir näst största parti.

Även det konservativa partiet Fria väljare går fram, till 11,5 procent.

Det främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland (AFD) får 10,2 procent, enligt valsiffrorna strax före klockan 23.

Socialdemokratiska SPD stannar på 9,6 procent, ett katastrofval även för det partiet.

Skyller på Berlin

CSU är det djupt konservativa systerpartiet till Angela Merkels kristdemokrater CDU. De rekordlåga siffrorna är ett fullständigt dråpslag för ledarskiktet med partiordföranden Horst Seehofer och regeringschefen Markus Söder i spetsen.

- Det här måste bli varning för tyska CDU, säger partisekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer med tanke på delstatsvalet i Hessen om två veckor.

SPD-ledaren Andrea Nahle medger det dåliga resultatet för sitt parti "och för alla partier i huvudfåran". Hon skyller nederlaget på hur dåligt storkoalitionen mellan CDU och SPD fungerat på det nationella planet.

Misslyckad taktik

CSU har under valrörelsen tagit ett kliv åt höger för att mota AFD i grind. I partihögkvarteret i München har man länge sett förbundskanslerns flyktingpolitik som en förklaring till det egna väljartappet, och Söder har klagat på "asylturism" till Tyskland – ett begrepp han sedan fick backa från efter kritik från oppositionen.

Men taktiken har uppenbarligen inte lyckats. Den tuffare linjen tycks inte ha gått hem hos väljarna och AFD kommer nu in i lantdagen, enligt undersökningen.

Stadig tillväxt, låg brottslighet, i princip full sysselsättning. Bayern går som tåget – men trots det har väljarna i den sydtyska delstaten inte varit nöjda med den nuvarande kursen och valet blev därmed ett rejält bakslag för de stora partierna.