Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En bild på Spaniens kung Felipe i centrala Barcelona. Arkivbild.

Katalonien förkastar Spaniens kung

Katalonien och Madrid har påbörjat ett kungligt bråk. Det katalanska regionparlamentet har röstat igenom ett förslag om att monarkin bör avskaffas i Spanien – och centralregeringen svarar med hot om rättsliga åtgärder.

I propositionen fördöms Spaniens kung Felipe för sitt agerande i samband med den olagligförklarade katalanska folkomröstningen om självständighet för ett år sedan. I ett tv-sänt tal rättfärdigade kungen polisens våld mot medborgarna som försökte rösta, står det i texten som röstats igenom i regionparlamentet.

"Han var aldrig, och kommer aldrig att vara, vår kung. Vi försvarar och kommer alltid att försvara de republikanska värdena. Vi begär avskaffandet av en så förlegad och antidemokratisk institution", skriver Elisenda Alamany, ledamot för vänsterpartikoalitionen Catalunya en Comú-Podem, på Twitter.

Svaret från Madrid dröjde inte.

"Propositionen om att avvisa och fördöma statschefen som röstades igenom den här eftermiddagen i Kataloniens parlament är ogiltig. Den här regeringen kommer att vidta de rättsliga åtgärder som står till dess förfogande för att försvara lagligheten, konstitutionen och statens institutioner", skriver Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på Twitter.