Den irakiske journalisten Muntazer al-Zaidi blev världskänd när han 2008 kastade sina skor mot USA:s dåvarande president George W Bush. Nu ställer al-Zaidi upp i parlamentsvalet i sitt hemland.
Den irakiske journalisten Muntazer al-Zaidi blev världskänd när han 2008 kastade sina skor mot USA:s dåvarande president George W Bush. Nu ställer al-Zaidi upp i parlamentsvalet i sitt hemland.

Kastade skor på Bush – ställer upp i Irakval

Det har gått nästan tio år sedan han skapade rubriker genom att kasta sina skor på den dåvarande amerikanske presidenten George W Bush. Nu hoppas journalisten Muntazer al-Zaidi på en egen politisk karriär – som premiärminister i Irak.

ANNONS
|

"Detta är en avskedskyss, din hund." Med de orden – och framförallt med sina skor – skrev journalisten in sig i historieböckerna i december 2008. USA:s dåvarande president GeorgeW Bush var på besök i Bagdad och det var under en presskonferens som visade sitt missnöje över den USA-ledda invasionen i landet.

Båda skorna missade sitt mål – men al-Zaidi släpades ut av säkerhetsvakter och dömdes senare till tre års fängelse. Straffet förkortades och journalisten släpptes efter nio månader. Sedan dess har han tillbringat mycket av sin tid utomlands, men nu är han tillbaka för att ställa upp i parlamentsvalet nästa vecka.

ANNONS

- Jag har inga problem med Amerika eller amerikaner. Mitt enda problem är den tidigare presidenten GeorgeW Bush. Han ockuperade mitt land och dödade mitt folk, säger Muntazer al-Zaidi till CNN.

- Om jag blir premiärminister i Irak, eller president, så är det första jag ska göra att be USA att be om ursäkt till alla irakier, kompensera offren och ställa den tidigare presidenten George ´W Bush till svars.

TT

Fakta: Fjärde valet efter Saddams fall

Över 24 miljoner personer har registrerat sig för att rösta i valet i Irak den 12 maj. Det är det fjärde som hålls efter Saddam Husseins fall och de röstberättigade ska utse 329 ledamöter till parlamentet och har omkring 7000 kandidater att välja bland.

Praxis är att premiärministern väntas vara shiamuslim, presidenten kurd och talmannen sunnimuslim. Den viktigaste av dessa poster är premiärministern, vilket avspeglar shiamuslimernas starka ställning i parlamentet och i politiken i allmänhet sedan 2003.

För första gången kommer väljarna att rösta genom att använda ett elektroniskt system. Det innebär att resultatet kommer att tillkännages inom "timmar, inte dagar", enligt valkommissionen. Men för att rösta krävs ett id-kort – vilket kan innebära stora problem i ett land där det fortfarande finns 2,3 miljoner internflyktingar efter kriget mot IS. Många förlorade sina identitetshandlingar under flykten. Men enligt valkommissionen ska det finnas möjligheter för dem att rösta.

Källa: AFP, Reuters, Landguiden

ANNONS