Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Kaptenen kan ha vållat katastrofen

Ett felaktigt beslut av kaptenen att landa i hårt väder kan ha vållat flygkatastrofen i södra Ryssland, enligt en expert. Alla 62 ombord omkom när planet missade landningsbanan och kraschlandade, efter att ha kretsat ovanför flygplatsen i två timmar.

Flygdata visar att piloterna på planet från flygbolaget Fly Dubai först testade med att landa i Rostov strax efter klockan halv tre i natt. Med 600 meter kvar till marken avbröts försöket.

Därefter cirkulerade flight FZ981 ovanför flygplatsen ända till klockan halv fem på morgonen. Då gjordes ett andra och sista försök, som slutade med att planet, en Boeing 737-800, kraschade 250 meter före landningsbanan.

Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll säger att kaptenen kan ha fattat ett felaktigt beslut.

-Det var ju vindhastigheter på nära 30 meter per sekund i byarna, nästan orkan, konstaterar han.

Skulle ha avbrutit

Hans Kjäll säger att han själv skulle ha avbrutit och gått till alternativet.

-Man har ju alltid alternativflygplatser i sin planering. I det här fallet vet jag inte var den låg, men normalt sett bör den ligga ganska långt ifrån destinationen. Landar man för nära kan det ju vara samma väder och då är det ju meningslöst.

Fenomenet som inträder när ett plan kommer ner i marknära områden, under 100 meter från landningsbanan, kallas för vindskjuvning (wind shear). Den innebär att vindhastigheten avtar snabbt och planet förlorar fart, vilket är vad som kan ha inträffat enligt Hans Kjäll.

-Då måste man vara väldigt snabb med att ge ökad effekt på motorerna. Annars sjunker man igenom. I allmänhet är autopiloten för långsam i det läget. Därför måste man koppla ur autopiloten, köra manuellt och vara på alerten med gaspådraget.

Möjligt tekniskt fel

Rysslands haverikommissions huvudspår är också att piloterna kan ha begått ett misstag i de svåra väderförhållandena. Men den håller också öppet för att det kan ha inträffat ett tekniskt fel.

Planets svarta lådor med inspelningar från cockpit och detaljerad färddata har hittats, enligt de ryska utredarna. De är centrala för att haveriutredarna ska kunna analysera vad som hände under flygningen.

-Framför allt är det intressant att få veta vad som sades i cockpit när man fattade beslutet att göra ett andra landningsförsök och vilken information det var grundat på, säger Hans Kjäll.

Rysslands president Vladimir Putin vände sig i ett uttalande direkt till offrens anhöriga. Han sade att det viktigaste är att stödja de omkomnas familjer.