Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En utredning ska nu undersöka det utbredda våldet mot kvinnor i de kanadensiska urfolken. Arkivbild.

Kanada utreder våldsutsatta kvinnor

Efter många års hård debatt om det utbredda våldet mot kvinnor inom Kanadas ursprungsbefolkning har nu regeringen beslutat att utreda saken. Ett tillfälle till försoning, hoppas ansvarig minister.

Domaren Marion Buller, själv med rötter i ett av urfolken, ska leda utredningen. Kommissionen har fått i uppdrag att hitta de grundläggande orsakerna till att urfolkens kvinnor hör till de mest våldsutsatta i landet.

En liten grupp

Utredningen ska även granska institutionernas roll, inklusive rättsväsendet och lagstiftningen, och får möjlighet att kalla personer till förhör, men utan att utkräva ansvar.

Urfolkens kvinnor utgör endast 4 procent av landets befolkning, men bland offren för dödligt våld är 16 procent kvinnor från den kategorin. Nyligen visade en rapport att cirka 10 procent av alla försvunna personer i landet var kvinnor och flickor från urfolken.

Många har dött

Enligt en några år gammal polisutredning har drygt 1 200 kvinnor och flickor ur ursprungsbefolkningen dött eller försvunnit sedan 1980. Anhöriga, företrädare för urfolken och människorättsorganisationer har i tiotals år krävt att regeringen agerar.

Förra året uppmanade FN Kanada att tillsätta en utredning.

- Den här utredningen behövs för att nå rättvisa och läkning och för att få ett stopp på en pågående och fruktansvärd tragedi, sade Carolyn Bennett, ansvarig minister i Kanadas regering, vid en presskonferens.