Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den pakistanska militären anklagar MQM-rörelsen, som Waseem Akhtar tillhör, för att hota freden i delstaten. Häromdagen förstördes omkring hundra av rörelsens kontor sedan dess ledare hållit ett tal emot Pakistan från sin självvalda exil i London.

Kan styra jättestad – från fängelset

Waseem Akhtar är ny borgmästare i Pakistans största stad Karachi. Men han kan bli tvungen att sköta jobbet från ett kontor av det ovanligare slaget, nämligen mångmiljonstadens fängelse.

Livet i Karachi präglas av laglöshet och poliskt våld. Vatten är en bristvara och sopbergen höga.

När 60-åriga Waseem Akhtar nyligen valdes till borgmästare lovade han att förbättra livet för Karachis över 20 miljoner invånare.

Problemet är bara att han sitter frihetsberövad, anklagad för uppvigling och terrorism.

- Jag kommer att söka frihet i domstol, annars kommer jag att styra staden från ett kontor i min fängelsecell, sade Akhtar under en kort permis när han svors in på posten, enligt The New York Times.

Akhtar greps i juli och anklagas bland annat för att ha beordrat tillslag mot ett upplopp i Karachi som slutade i ett blodbad 2007. Han tillhör Muttahida Quami-rörelsen (MQM), som länge dominerat stadens politik.

MQM har fått skulden för etniskt våld i Karachi och anklagas för att använda utpressning och mord för att befästa sin makt – något Akhtar tycks vilja distansera sig från.

- Jag är inte MQM:s borgmästare. Jag är Karachis borgmästare, säger han.

Det är dock oklart hur Akhtar, som nekar till anklagelserna, tänkt utföra sin plikt från fängelset – och om det ens vore lagligt.