Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jublande anhängare till Emmerson Mnangagwa, Zimbabwes blivande president.

Kan "Krokodilen" lyfta kollapsad ekonomi?

Mugabestyret lär fortsätta – men utan dess skapare. Med Emmerson "Krokodilen" Mnangagwa vid makten i Zimbabwe väntas inga jätteförändringar, men möjligen en mer stabil ekonomi.

- I den bästa av världar kommer internationella investerare att inse att det inte är någon risk att deras satsningar nationaliseras, utan att de kan göra stora vinster i landet. Det kan resultera i jobb, konstaterar Zimbabwekännaren Henning Melber vid Nordiska Afrikainstitutet.

Den stora skillnaden mellan landets tillträdande ledare, 75-årige Mnangagwa, och hans företrädare, den 93-årige Robert Mugabe, är att den förstnämnde har verklighetsförankring och är vid sina sinnens fulla bruk, säger han.

- Plus att han verkar vara en skicklig affärsman.

Det är viktigt, inte minst för den zimbabwiska exilbefolkning som en dag hoppas återvända hem och som nu håller det ekonomiskt sargade landet under armarna med penningförsändelser.

Val nästa år?

Men samtidigt ska man inte hysa några illusioner om "Krokodilen", som sannolikt verkade bakom kulisserna när militären satte Mugabe i husarrest i förra veckan.

Mugabes förre livvakt och hans parti Zanu-PF:s tidigare viceordförande, som överraskande fick sparken för ett par veckor sedan, är ingen mjukis. Emmerson Mnangagwa var en av dem som låg bakom massakrerna på politiska motståndare på 1980-talet och han har mycket nära band till landets mäktiga militär.

Den som nu hoppas på en snabb demokratisk utveckling lär bli besviken.

- Men det vore klokt av landets nya styre att hålla sig till planen om val nästa år. Dels är oppositionen svag så Zanu-PF löper inga risker. Och om valet genomförs ser Zimbabwe mer ut som en demokrati, säger Melber som just nu är gästprofessor vid universitetet i Kapstaden, i Sydafrika.

De tiotusentals jublande zimbabwier som de senaste dagarna demonstrerat på gatorna vet dock att tiderna med fria protester är kortvarig. Arméchefen Constantino Chiwenga, som placerade Mugabe i husarrest, har uppmanat till "maximal återhållsamhet" och sagt att lag och ordning nu ska råda fullt ut.

Mugabe stannar

Hur ska då omvärlden förhålla sig till det zimbabwiska dramat och stötta en demokratisk utveckling? Melber tror inte på att bistånd ska villkoras med krav på demokratisering.

- Det fungerar sällan, det är bättre att vara pragmatisk. Men givarländer ska naturligtvis välja noga vilka projekt de stödjer.

TT: Vad tror du sker med paret Mugabe?

- Robert Mugabe har inte lång tid kvar att leva, han sägs ha långt framskriden cancer. Och eftersom han avgått är det säkert för honom att stanna i hemlandet.

53-åriga Grace Mugabe, som anses ha styrt sin make för att kratta banan för sin egna politiska karriär, är däremot illa omtyckt och lär inte bli kvar.

- Hon är samvetslös och ger sig nog av i jakt på en ny diktator att gifta sig med. Jag har aldrig sett henne visa empati, jag tror inte hon tänker dela makens sista tid i livet med honom, spekulerar han.