Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort går genom säkerhetskontrollen i en domstol i Washington den 15 juni, samma dag som han häktas misstänkt för ekonomisk brottslighet.

Kan klockor och strutsskinn fälla Manafort?

I rättegången mot Donald Trumps tidigare kampanjchef använder åklagaren Paul Manaforts extravaganta livsstil i ett försök att bevisa de bedrägerier som han står anklagad för. Fallets kittlande ingredienser gör att en hel värld följer rättsprocessen med stort intresse – och hakan i golvet.

En jacka i svart strutsläder och en annan av ormskinn, värda sammanlagt många hundra tusen kronor. Lyxiga klockor och en gigantisk blomrabatt formad som bokstaven M vid huset i socitetsorten Hamptons, som sysselsätter en trädgårdsmästare på heltid. En rosa kritstrecksrandig kostym för priset av en mindre bil, betalad med pengar överförda från skatteparadis.

Det är en lång lista som utredarna har ställt samman i rättegången mot Paul Manafort i USA, den första i specialåklagare Robert Muellers Rysslandsutredning.

Klädköp för miljoner

- Manafort står inte inför rätta för sin överdådiga livsstil, sade domaren i fallet, T.S Ellis, under rättegångens start när åklagarsidan ville visa bilder av den forne Trumpchefens lyxkonsumtion.

Men faktum är att han faktiskt gör det. Även om rättegången är en del i den omdiskuterade utredningen av Rysslands inblandning i den amerikanska politiken, handlar fallet Manafort framför allt om ekonomisk brottslighet. Åklagarna försöker bevisa att Manaforts konsultintäkter i Ukraina har stoppats undan i banker utomlands och gömts för amerikanska skattemyndigheter – något som har gjort det möjligt för honom att leva ett liv i överdåd.

Under en femårsperiod spenderade Manafort till exempel närmare fem miljoner kronor i lyxbutiken House of Bijan i Beverly Hills i Los Angeles. Butiken ifrågasatte inte den forne kampanjchefen då han, till skillnad från de flesta andra kunder, ville betala med pengar överförda från utländska banker, rapporterar tv-kanalen CNN.

Utskrattad strutsjacka

Strutsjackan har blivit ett lätt mål för USA:s komiker. Bildmontage med Manafort klädd i rosa fjädrar florerar i tv-program. Komikern Jimmy Kimmel föreslår att den misstänkte kan bära jackan i häktet och kollegan Seth Myers menar att en struts borde bli åklagarsidans första vittne i rättegången.

Så blev det dock inte. I stället klev Manaforts revisor upp i vittnesbåset, följd av statens bästa hopp i rättegången: Manaforts tidigare affärspartner Rick Gates som i måndags erkände att de båda har gömt miljoner dollar i banker utomlands. Gates fortsätter sitt vittnesmål under tisdagen.

Medan Manaforts strutsjacka har blivit en symbol för den glupska konsumtionen hos den Washingtonelit som har tjänat storkovan på sina kontakter med den politiska toppen är det förstås också av största vikt varifrån Manaforts förmögenhet har kommit. Inte minst för president Donald Trump. Åklagarsidan hoppas på att ny information om Manaforts kopplingar till Ryssland ska dyka upp under rättsprocessens gång och leda utredningen ända fram till presidenten.

Trump själv har krävt att hela Mueller-utredningen läggs ner. På Twitter sågar han rättens hanterande av Manafort och menar att hans tidigare medarbetare behandlas sämre än den ökände gangstern Al Capone. "Var finns samröret med Ryssland?", frågar Trump.