Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Visselblåsaren Edward Snowden talar via videolänk till deltagarna i kampanjen Benåda Snowden som drog i gång i New York på onsdagen. Dinah PoKempner från Human Right Watch lyssnar.

Kampanjstart för "benåda Snowden"

En kampanj för att förmå USA:s president Barack Obama att benåda visselblåsaren Edward Snowden drar nu igång. En påtagligt rörd Snowden medverkade via länk på en presskonferens i New York inför kampanjstarten.

Det är människorättsorganisationerna Amnesty International och Human Right Watch plus den amerikanska medborgarrättsrörelsen ACLU som står bakom kampanjen www.pardonsnowden.org.

Även filmskaparen Oliver Stone, som är aktuell med en film om Snowden, står bakom petitionen.

- Jag tror att Oliver kommer att göra mer för Snowden på två timmar än vad hans advokater har lyckats göra på tre år, säger Snowdens advokat Ben Wizner.

Osäker morgondag

Initiativtagarna söker stöd både hos organisationer och individer internationellt för att få Obama att benåda Snowden innan han lämnar presidentämbetet.

Snowden tackade på presskonferensen för den våg av solidaritet som sköljt över honom.

- Jag begär inte benådning själv och kommer aldrig att göra det, sade han.

Han vill "självklart återvända hem", men vet inte hur morgondagen ser ut.

Snowden, som var anställd hos underrättelsetjänsten NSA, avslöjade USA:s hemliga massövervakning för tre journalister 2013.

Han flydde därefter till Hongkong och beviljades så småningom asyl i Ryssland.

Minimala chanser

Snowdens uppehållstillstånd i Ryssland löper ut nästa år.

- Då kommer frågan upp på nytt om var han kan känna sig trygg. Uppenbart, skulle han älska att få återvända hem, säger Sarah Harrison, som är chef för stiftelsen Courage Foundation, som hjälper visselblåsare som Snowden,

Det var hon som hjälpte Snowden att fly till Hongkong och få uppehållstillstånd i Ryssland. Han skulle kunna tänka sig asyl i en rad länder säger hon till nyhetsbyrån AFP och tillägger:

- I den här miljön där USA driver ett slags imperium, är hans chanser minimala.