Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpopulisten Andrés Manuel López Obrador inledde sin presidentkampanj i Ciudad Juárez.

Kampanjlöften om tuffa tag mot USA

Populära presidentkandidater i Mexiko har inlett sina kampanjer med att lova hårdare tag mot USA:s president Donald Trump.

Både vänsterpopulisten Andrés Manuel López Obrador och den konservative motståndaren Ricardo Anaya Cortés riktade in sig på Trump när deras kampanjer inleddes.

- Vi kommer att vara väldigt respektfulla mot USA:s regering, men vi kommer också att kräva att USA respekterar mexikaner, sade López Obrador till en jublande folkmassa i Ciudad Juárez vid gränsen mot USA.

- Varken Mexiko eller dess folk kommer att vara en utländsk regerings piñata, sade han och lade till att varken säkerhetsproblem eller samhällsproblem kan lösas med murar.

Rivalen Ricardo Anaya Cortés lovade att svara Trump med en "stark och värdig hållning" och uppmanade Trump att ta tag i säkerhetsproblem på sin egen sida gränsen.

- Precis som USA oroas över papperslösa invandrare oroas Mexiko över vapenhandel, sade han och uppgav att 80 procent av de vapen som används för att döda människor i Mexiko kommer från USA.

I nya opinionsundersökningar har López Obrador strax över 40 procent av rösterna, medan Anaya och det regerande partiets kandidat, José Antonio Meade, har drygt 20 var.

Presidentvalet hålls den 1 juli.