Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kamala Harris blir Joe Bidens vicepresidentkandidat

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden meddelade under tisdagskvällen att Kamala Harris blir hans medkandidat inför höstens presidentval. Trump var snabb med att svara på Twitter, där han publicerade en video som kallade Kamala Harris för falsk.

På Twitter skriver Joe Biden följande: ”Jag har den stora äran att meddela att jag har valt Kamala Harris – en orädd kämpe för den lilla människan, och en av landets bästa politiker – som min medkandidat”.

Den före detta åklagaren Kamala Harris, 55, är senator i delstaten Kalifornien sedan 2017 och har tidigare varit justitieminister i samma delstat. Hon deltog själv i primärvalen i vintras men hoppade av efter en kort tid.

Kamala Harris kritiserade Joe Biden under primärvalen, men blev snabbt efter avhoppet en stark Biden-anhängare. Hon blir den första svarta kvinnliga vicepresidentkandidaten i USA:s historia.

"Föga förvånande”

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier på Uppsala universitet, säger till TT att valet av Harris är föga förvånande.

– Hon var en av de ledande kandidaterna så det var kanske inte så oväntat. Hon har varit favoritkandidaten hos många, säger han.

Dag Blanck fortsätter med att konstatera att den svarta väljargruppen är en viktig grupp för det Demokratiska partiet i USA och att valet av Harris signalerar att man tar dem på allvar.

Däremot menar Dag Blanck att valet av vicepresident inte ska ges för stor vikt inför höstens presidentval, då den stora uppmärksamheten brukar vara kortvarig.

– Det blir sällan avgörande men kan dock vara negativt för kandidaten om man väljer någon som framstår som svag, säger han till TT.

Harris själv kommenterade själv nominering

Kamala Harris själv kommenterade under kvällen nomineringen. På sin Twitter skrev hon att hon känner sig hedrad och att hon ska göra vad som krävs för att göra Joe Biden till president.

Valet av vicepresidentkandidat beskrivs som extra viktigt för Joe Biden. Att han är 77 år gammal gör att han vid en seger inte väntas ställa upp för omval. Vicepresidenten får då en framskjuten roll vid nästa val och Kamala Harris kan då bli landets första kvinnliga president.

Trump till attack

Tjugo minuter efter Bidens tillkännagivande publicerade Donald Trump en video på sin Twitter, där Kamala Harris kallas för falsk.

Videon tar även upp Kamala Harris tidigare kritik av Joe Biden. Den varnar också för att Joe Biden kommer att ge över tyglarna till sin vice presidentkandidat och tillsammans kommer de att omfamna den radikala vänstern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.