Kalven ”Cinder” räddad ur askan efter skogsbrand

Brandmannen Nate Sink såg den ensamma hjortkalven ligga i askan efter löpelden i New Mexico. Nu kommer kalven, som fått namnet Cinder, att få ett nytt hem.
– Jag trodde inte att han levde, säger Nate Sink till AP.

ANNONS

I flera veckor har nästan 3 000 brandmän bekämpat en 1 260 kvadratkilometer stor löpeld kring amerikanska Santa Fe i delstaten New Mexico. Brandmän har lyckats skapa kontamineringslinjer för att begränsa spridningen av branden. Men de kommande dagarnas torra väder gör att det befaras att bränderna kan bli värre.

En av brandmännen som bekämpat löpelden är Nate Sink som är en av huvudpersonerna i en hjärtsnörpande händelse. I ett eldhärjat område fick han syn på en ensam hjortkalv i askan.

– Hela området var täckt i ett tjock lager av aska och brända träd. Jag trodde inte att han levde, säger Nate Sink, som ursprungligen kommer från den norra delstaten Montana, till AP.

ANNONS

Ut i det vilda

Hjortkalven vägde 14,5 kilogram och har döpts till Cinder, som kan översättas till aska. Cinder togs till en gård i närheten för att återfå sin styrka. Veterinären Kathleen Ramsay har sett till så att tjurkalven ska få en bra återhämtning och så lite mänsklig kontakt som möjligt.

– De gör det som hjortar gör, inte som människor gör, säger Kathleen Ramsay till AP och hon hoppas att Cinder kan släppas ut i det vilda igen i december.

Cinder har också fått en fullvuxen surrogatmamma som kan ta hand om honom tills han kan släppas.

LÄS MER:Hundratals hem nedbrunna i Sibirien

LÄS MER:Meteorolog: Vårtorkan bekymmersam

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS