Demonstrationer mot dödsstraff utanför USA:s högsta domstol i Washington DC. Arkivbild.
Demonstrationer mot dödsstraff utanför USA:s högsta domstol i Washington DC. Arkivbild.

Kaliforniens guvernör stoppar avrättningar

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom inför ett stopp för dödsstraff. Det innebär att delstaten, åtminstone tillfälligt, sällar sig till de 20 i USA som inte genomför avrättningar samt att 737 dödsdömda slipper avrättning, tills vidare.

ANNONS
|

- Dödsstraffet har varit ett eländigt misslyckande. Det diskriminerar baserat på vilken hudfärg eller hur mycket pengar du har, säger Newsom vid en presskonferens där han skriver under dekretet.

- Det går emot alla värderingar som vi står för och därför sätter Kalifornien stopp för det här misslyckade systemet.

ANNONS

Beslutet gäller alla dödsdömda i Kalifornien och bygger på guvernörens lagliga makt att omvandla straff. Vanligtvis brukar sådan typ av strafflindring ske på individnivå, men i det här fallet sänks straffet för alla 737 dömda.

De dödsdömda fångarna släpps dock inte fria och Newsoms beslut kan hävas av en framtida guvernör. Tre andra delstater – Oregon, Colorado och Pennsylvania – har infört liknande stopp av verkställandet av dödsstraff. Liksom Kalifornien finns de på listan över de 30 delstater i USA som har dödsstraff jämte militären och statsapparaten. I tjugo delstater har dödsstraffet övergetts.

Omoraliskt och dyrt

Demokraten Gavin Newsom har länge varit öppen med sitt motstånd mot dödsstraffet, han har bland annat kallat det omoraliskt och kostnadskrävande.

När dekretet införs planerar han att understryka att dödsstraff slår orättvist mot minoriteter och mentalsjuka, att staten ibland avrättar felaktigt dömda, att det är dyrt och att det inte ökar säkerheten för medborgare, enligt förberedda kommentarer som tidningen USA Today tagit del av.

Newsom poängterar att USA inte bör jämföra sig med de andra länder som genomför flest avrättningar i världen.

- Vi vill inte sälla oss till Saudiarabien, Nordkorea. Vi vill inte vara del av det som sker i Iran, Irak, Kina, Somalia, Pakistan och Egypten, säger han.

ANNONS

I San Quentinfängelset norr om San Francisco, där Kalifornien genomför delstatens avrättningar, har dock inget dödsstraff verkställts sedan 2006.

Avskräckande effekt?

Dödsstraffet är omdebatterat i USA och stödet för det har dalat de senaste årtiondena.

Men fortfarande är en majoritet, 54 procent, för att mördare straffas med döden, enligt en opinionsmätning som Pew Research Center publicerade i höstas. De som förespråkar dödsstraffet hävdar att det har en avskräckande effekt och att det räddar liv, då många mördare är återgångsförbrytare.

Debatten tog ny fart 2014 då flera fall av utdragna dödskamper dokumenterades i Ohio, Oklahoma och Arizona. Det berodde på att experimentella kombinationer av substanser använts i dödsinjektionerna eftersom flera läkemedelsbolag, främst av etiska skäl, slutat sälja det kraftiga sömnmedel som tidigare använts. Fortfarande pågår visst experimenterande med kombinerade droger i dödssprutan, något som i flera fall lett till överklaganden.

TT

Fakta: Dödsstraffet i USA i siffror

30. Antalet delstater av USA:s 50 som har dödsstraff, främst för mord men i vissa fall även för kidnappning, knarksmuggling och brott relaterade till terrorism. Även federala domstolar och militären kan utdöma dödsstraff. Fyra av dessa, med Kalifornien, har infört tillfälliga stopp för avrättningar.

1493. Antalet dödsdömda som avrättats i USA sedan 1976, då dödsstraffet återinfördes. 160 av dem avrättades i elektriska stolen, elva i gaskammaren, tre hängdes och tre arkebuserades. De övriga miste livet genom dödlig injektion.

164. Antal dödsdömda fångar som befunnits oskyldiga och friats sedan 1973.

1972. Det år då dödsstraffet förbjöds av Högsta domstolen, bland annat eftersom det ansågs strida mot det åttonde tillägget i USA:s grundlag, som förbjuder grymma och ovanliga straff, samt det fjortonde tillägget som bland annat rör likhet inför lagen och rättsprocesser. Det återinfördes 1976, då reglerna för hur rättegångar rörande brott som kan leda till dödsstraff skrevs om.

Källa: Death Penalty Information Center, Cornell University Law School med flera

Fakta: Dödsstraff i världen

Under 2017 noterades minst 993 avrättningar i 23 länder/territorier i världen. Den verkliga siffran är dock långt högre eftersom statistiken inte omfattar Kina, Vietnam och Nordkorea där antalet verkställda dödsstraff hemlighålls.

Listan med kända avrättningar toppas av Iran (507+), Saudiarabien (146), Irak (125+) och Pakistan (60+). Bland övriga länder återfinns Egypten (35+), Somalia (24), USA (23), Jordanien (15).

Under året utfärdades 2591 dödsdomar i 53 länder. Minst 21919 personer var dödsdömda i världen i slutet av 2017.

Källa: Amnesty International

ANNONS