Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Kagame väntas vinna stort i Rwanda

I dag går rwandierna till presidentval. Den sittande presidenten Paul Kagame, som bidrog till att få ett slut på folkmordet 1994, väntas vinna stort.

Vallokalerna i Rwanda har stängt klockan 15 efter åtta timmars röstning. Charles Munyaneza från landets valmyndighet säger att valet gått fredligt till och att valdeltagandet hittills är högt, enligt AFP. Det slutliga valresultatet väntas på lördagen.

Dagens presidentval är det tredje sedan slutet på folkmordet 1994. Paul Kagame ställer upp för en tredje mandatperiod efter en ändring i författningen, som alla politiska partier utom Demokratiska gröna partiet ställde sig bakom. Ändringen öppnar för att Kagame kan sitta kvar som president till 2034.

Kungakröning

Övriga kandidater är Frank Habineza från Demokratiska gröna partiet och den oberoende kandidaten Philippe Mpayimana. Men deras chanser är försvinnande små. Kagame ses som en stark ledare bland många rwandier och har dessutom haft en större kampanjkassa än sina motståndare.

- Det är inget val i Rwanda, det är en kröning av Kagame som kung, säger den lokala journalisten Robert Mugabe, till AFP.

Habineza har haft svenskt medborgarskap som han beviljades efter att ha flytt till Sverige efter folkmordet. För att kunna ställa upp i valet var han tvungen att avsäga sig sitt svenska medborgarskap, och sedan 2012 bor han i Rwanda.

Rädslans kultur

Amnesty International skriver i en rapport inför valet att det råder en rädslans kultur i Rwanda. Oppositionspolitiker, journalister och människorättsaktivister har skrämts till tystnad, fängslats och till och med dödats.

Under folkmordet i Rwanda dödades uppskattningsvis 800 000 människor. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu. De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsi, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades, liksom andra.