Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan ett tv-bolag avslöjat svåra missförhållanden och djurplågeri på ett slakteri utanför Warszawa har Polens statsliga chefsveterinär beordrat skärpta inspektioner och kontroller i landets slakterier. Arkivbild.

Köttkontroller i Polen efter slakteriskandal

Polen skakas av larm om sjuka kor som slaktats och vars kött därefter blivit livsmedel. Larmet har fått den polska staten att utlova omfattande kontroller. Enligt Livsmedelverket finns det ännu inga uppgifter om att något sjukt kött skulle ha nått Sverige.

Sedan en tv-journalist avslöjat svåra missförhållanden och djurplågeri på ett slakteri utanför Warszawa har Polens statliga chefsveterinär beordrat skärpta inspektioner och kontroller i landets slakterier.

Tv-bolaget TVN lät en reporter ta anställning och wallraffa på ett slakteri. Bilderna visade hur nötkreatur behandlades illa och att även sjuka djur slaktades och blev till livsmedel, vilket har väckt en oro för hur det ligger till med livsmedelssäkerheten i landet.

Enligt chefsveterinären ska inspektionerna göras i samarbete med polisen, vägtransportmyndigheterna och åklagarväsendet.

Polen är en av de stora köttproducenterna inom EU och exporterar 80 procent av sitt nötkött utomlands.

Hos Livsmedelverket har man inte fått in något larm om att det smittade köttet nått Sverige.

- Jag förutsätter att de polska myndigheterna spårar köttet och ser om det är något som har transporterats utanför Polen, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, till TT.

Köttbranschen tonar ned problemen och säger att problemen är isolerade till den aktuella anläggningen.

- Lyckligtvis är det ett litet slakteri och de andra 99,9 procenten av köttbearbetningsanläggningar är bra, säger Janusz Rodziewicz, chef för köttlobbyorganisationen SRiWRP.