Köpcentrum i Przemysl omvandlat till flyktingläger

Skorna och elektroniken har städats bort. Mat, kosmetik och smycken likaså. Innanför de före detta butikernas skyltfönster står i stället rader av tältsängar. Och överallt leker barn. Det före detta köpcentret i gränsstaden Przemysl har nu omvandlats till flyktingläger.

ANNONS
|

För ett ögonblick får den ludna mjukishunden utsikt över korridoren i det gamla köpcentret.

Utmed väggarna står hyllor med filtar och kläder. Människor med sina tillhörigheter i väskor och påsar har sjunkit ner där det finns plats. Tv-kameror trängs med trötta volontärarbetare. Och överallt leker barn.

Sedan landar hunden i pojkens famn igen.

Jurij och Rustan fortsätter att leka med sina kusiner Myron, Sofia och Viktoria. Storebror Volodomyr, 12, sitter bredvid.

För två månader sedan genomgick han en allvarlig operation och var nära döden, berättar mamma Ira. Flyglarmen som ljudit över deras hemstad Stryj har tagit honom hårdast.

ANNONS

– Men här känner vi oss trygga, säger Ira.

Sover i skoaffären

Köpcentrumet i gränsstaden Pzremysl stängde i höstas. I onsdags öppnade det igen, men nu som flyktingläger.

På skyltfönstren till vad som brukade vara en skoaffär, kemtvätt eller parfymeri sitter lappar med namn på olika destinationer. Innanför finns tältsängar och människor som väntar på skjuts till respektive stad.

Salon Jubilerski brukade sälja smycken.
Salon Jubilerski brukade sälja smycken. Bild: Anders Ylander

Köpcentrumets hjärta, den 12 000 kvadratmeter stora Tesco-butiken, ekar tom än så länge.

– Logistikcentret kommer att distribuera allt gods som vi samlar in till Ukraina, men även till andra behövande enheter som just nu står inför krisen och flyktingvågen, sa Przemysls borgmästare Wojciech Bakun till lokal media.

Han tackade också köpcentrets tyska ägare för att de öppnat upp igen, samt för att de täcker driftskostnaden.

Vännen stoppades vid gränsen

För Ira, hennes syster Marjana och deras sex barn innebär det att natten kan spenderas inomhus. Var de ska ta vägen sedan vet de inte.

Marjana kanske åker till Portugal där hennes make är. Det var en vän till honom som skjutsade dem till gränsen.

Vännen bor egentligen också i Portugal och var bara i Ukraina för att närvara vid sin farmors begravning. De trodde att han skulle kunna följa med dem till Polen, men på grund av sitt dubbla medborgarskap – portugisiskt och ukrainskt – stoppades han vid gränsen.

ANNONS

Iras make är också kvar i Ukraina. Hon säger att tolvårige Volodomyr oroar sig mycket för sin pappa.

LÄS MER:Här återvänder de till krigets Ukraina

LÄS MER:Oroligheter i gränsstaden – kravallpolis patrullerar gatorna

LÄS MER:Tur och retur till krigets Ukraina

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS