Uppgifter om könstillhörighet planeras att tas bort på id-kort i Nederländerna.

Könstillhörighet slopas på nederländska id-kort

ANNONS

Inom de närmaste åren är det tänkt att Nederländerna ska ta bort uppgifter på id-handlingar om vilket kön en person tillhör. Anledningen är, enligt landets jämställdhets- och kulturminister Ingrid van Engelshoven (liberala D66), att uppgifter om könstillhörighet är "onödiga".

I ett brev till parlamentet som nyhetsbyrån AFP har läst, skriver ministern att könskategorier inte kommer att finnas på id-kort "med början 2024–2025".

Ministern skriver att hon "om möjligt avser att begränsa den onödiga registreringen av kön" även om sådan information fortsatt skulle krävas i EU-pass. Ministern påminner också om att Nederländerna inte kommer att bli först med id-handlingar utan könstillhörighet. "De tyska id-korten kräver ingen uppgift om kön".

ANNONS

Människor ska ha möjlighet att "skapa sina egna identiteter och leva i full frihet och trygghet", fortsätter van Engelshoven i brevet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS