Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När COP24 har dragit över 24 timmar så har ännu inte länderna kommit överens om en text som alla kan skriva under på. Bild: Paul Wennerholm
När COP24 har dragit över 24 timmar så har ännu inte länderna kommit överens om en text som alla kan skriva under på. Bild: Paul Wennerholm

Känslostorm i Glasgow under COP26:s sista timmar

Klimatmötet i Glasgow har redan inneburit många sena nätter för förhandlare och miljöministrar. När mötet nu närmar sig klockslaget då det officiellt är ett helt dygn försenat är fortfarande ordväxlingarna känsloladdade.
– Jag undrar om vi inte riskerar att snubbla i detta maraton innan vi når mållinjen, säger EU:s Frans Timmermans.

Mötet har i förväg benämnts som den ”sista, bästa chansen” att göra något åt den snabba globala uppvärmningen. Knappt två månader före den brittiska premiärministern Boris Johnson öppnade världsledarnas möte inför förhandlingarna släppte FN:s klimatpanel sin sjätte rapport om det vetenskapliga läget.

Rapporten, som baseras på 14 000 vetenskapliga studier, är ännu allvarsammare än tidigare och lämnar lite utrymme för tveksamhet. Flera personer på plats i Glasgow har vittnat om att det lade diskussioner om klimatförändringarnas varande eller icke–varande åt sidan – vilket underlättade de i övrigt kniviga förhandlingarna.

Ett antal frågor har lyfts som extra viktiga under de intensiva dagarna som passerat i Glasgow. Egentligen skulle ett möte om det tredje utkastet ha startat runt lunch på lördagen, men istället började diskussionerna mellan bordsraderna nedanför ordförande Alok Sharmas och FN:s podium. I stället för att fördela ordet valde ordföranden att skjuta fram mötet för att låta parterna försöka närma sig uppgörelser i mindre grupper.

”Undrar om vi inte riskerar snubbla”

När mötet slutligen öppnades senare på eftermiddagen uttryckte Alok Sharma, efter ett kort anförande, en önskan om att mötet skulle ta en paus för att länderna skulle få möjlighet att ta en sista titt på överenskommelsen. Sen skulle den sista punkten kunna sättas.

Men istället följde en rad känslomässiga utspel från bland andra Indien, EU, mindre ö–nationer och afrikanska stater. Indiens Bhupender Yadav lyfte de formuleringar som har pekats ut som extra viktiga av flera länder under mötet. De som handlar om utfasningen av kol och subventioner av fossila bränslen. Miljö– och klimatministern pekade på att det är orättvist att peka ut en fossil energikälla, eftersom alla länder har olika förutsättningar.

– Hur kan någon förvänta sig att utvecklingsländer ska ge löften om att fasa ut kol och fossila bränslen i våra städer, sa han.

Det följdes kort därefter av ett hetlevrat svar från EU:s representant Frans Timmermans.

– Jag undrar om vi inte riskerar att snubbla i detta maraton innan vi når mållinjen, sa han.

Han fortsätter med att läxa upp delegaterna genom att säga att alla har fått göra sig hörda under mötet och att det inte är läge att peta ytterligare på texten. Han vädjar till alla att acceptera texten för att ge allas barn och barnbarn hopp om framtiden.

– Jag vill att alla här, varenda en av oss, bara för en minut tänker på någon i våra liv, bara en person, som fortfarande kommer vara här 2030. Och hur den personen kommer att leva om vi inte håller oss till 1,5–gradersmålet.

EU:s representant Frans Timmerman uppmanade alla att tänka på någon som fortfarande lever 2030 och deras framtid. Bild: Dita Alangkara
EU:s representant Frans Timmerman uppmanade alla att tänka på någon som fortfarande lever 2030 och deras framtid. Bild: Dita Alangkara

”Bra och starkt yttrande”

I ena stunden sa den schweiziska klimatministern Simonetta Sammaruga att de inte kunde ”acceptera texten som presenteras” och menade att det behövs ett bredare perspektiv och i nästa sa Peru, som talade för flera andra sydamerikanska länder, att de ”stöttar texten som den är”. Budskapet från många av talarna var att texten inte är tillräckligt bra, men den duger.

– Vi kan inte låta perfektion vara det godas fiende. Det här är ett bra och starkt yttrande, sa USA:s klimatsändebud John Kerry.

Men bland de mest gripande var uttalanden från de små ö–nationer som redan drabbats hårt och är extra sårbara. Bland dem finns Marshallöarna, Antigua och Barbuda, Tuvalu och Palau. Många av dem lyfter att det redan nu för dem handlar om överlevnad.

– Skillnaden mellan 1,5 och 2 grader är en dödsdom för oss, sa Maldivernas Shauna Aminath, miljöminister.

Efter alla fått komma till tals beslutar Alok Sharma om en kort paus, för att återuppta diskussionerna i ett (kanske) sista möte.

LÄS MER: Dorothee, 71, cyklade till Glasgow för klimatet

LÄS MER: Intensiva förhandlingar om tredje utkastet i Glasgow

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.