1/13

Kändistätt och elegant på Obamas middag

President Obamas sista "state dinner" blev i samband med den italienska premiärministern Matteo Renzis besök. Det blev också många italienska inslag under den påkostade middagen, som var den största under Obamas presidentperiod.

Under tisdagsmorgonen pratade Barack Obama om att han hade "sparat det bäst till sist" när han bjöd in italienska premiärministern Matteo Renzi till sin sista state dinner i Vita huset. Sedan Obama tillträdde som president har han hunnit stå värd för tolv av de formella middagsbjudningarna som ordnas i samband med statsbesök från utländska länders ledare. Tisdagens sista state dinner markerar slutet på en era av de glamorösa och kändistäta middagarna som Obamas presidentperiod har kännetecknats av, skriver CNN. Det rör sig om officiella banketter som bekostas av staten och har som syfte att stärka de diplomatiska relationerna mellan länder. 

Kontinental elegans på röda mattan

Den här gången var gästlistan längre än vanligt och redan på förhand ryktades det att middagen skulle präglas av en "kontinental elegans". På röda mattan blev de italienska inslagen tydliga i form av premiärminister Matteo Renzis smoking som var designad av Giorgio Armani. Även Michelle Obama hade valt att klä sig i italienskt mode, i form av en specialgjord klänning av metallänkar i färgen roséguld från Versace.

Hyllningar till Michelle Obama

Maten stod kändiskocken Mario Batali för och det bjöds bland annat på sötpotatisravioli  med brynt smör och salvia. Till dessert blev det en italiensk "crostata" med gröna äpplen och glass. Barack Obama höll ett tal där han konstaterade att han efter åtta år inte längre är "den unga killen" med en passning till Matteo Renzi, som är Italiens yngsta premiärminister någonsin. I Renzis tacktal lade han stor fokus på att hylla Michelle Obama och hennes förmåga att hålla tal till befolkningen.            

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.