Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Förödelsen är stor i Beirut efter explosionen. Ammoniumnitratet i hamnen tros ha funnits där sedan 2013 – och vara en av anledningarna till de stora konsekvenserna. Bild: Hassan Ammar
Förödelsen är stor i Beirut efter explosionen. Ammoniumnitratet i hamnen tros ha funnits där sedan 2013 – och vara en av anledningarna till de stora konsekvenserna. Bild: Hassan Ammar

Kände till riskerna – sex år innan explosionen

Explosionen i Beiruts hamn ledde till drygt 100 människors död och att tusentals skadades. Nu visar dokument hur ansvariga kände till riskerna redan för sex år sedan, enligt al-Jazira.

2 750 ton av det högexplosiva ämnet ammoniumnitrat förvarades i Beiruts hamn. Det tros ha exploderat under tisdagskvällen, och vara en av de stora orsakerna till förödelsen i Libanons huvudstad.

Nu uppger al-Jazira att libanesiska myndigheter kände till att ammoniumnitratet förvarades i hamnen för drygt sex år sedan – och att de var väl medvetna om riskerna.

LÄS MER: Massiv explosion i Beirut – över 100 döda

Kom med ryskägt fartyg

Lasten uppges ha kommit till Beirut i september 2013 ombord på ett ryskägt, mongoliskflaggat fraktfartyg. Det tros ursprungliget ha varit på väg till Moçambique, men behövt lägga till i Libanon efter att ha fått tekniska problem.

Libanesiska myndigheter ska sedan ha förhindrat fartyget från att segla vidare, och besättningen ska ha övergett det i hamnen.

Varnade för farorna

Tulltjänstemän ska vid minst sex tillfällen, mellan 2014 och 2017, ha efterfrågat en lösning för att få bort ammoniumnitratet från hamnen. Utan respons.

Bland annat menar al-Jazira att den ”allvarliga faran” med att hålla ammoniumnitratet i hamnen påpekades i breven. Att få bort ämnet från platsen sågs som viktigt för att bevara säkerheten i hamnen, och för dem som arbetar där.

Tre år senare fanns lasten kvar – vilket tros ha fått förödande konsekvenser.

LÄS MER: Analys: Libanons kris fördjupas i explosiv region

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.