Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Människor tar skydd i Kievs tunnelbana under måndagens ryska robotattacker.
Människor tar skydd i Kievs tunnelbana under måndagens ryska robotattacker. Bild: Andrew Kravchenko/AP/TT

Källor: Ukraina bakom attacker i Ryssland

Det var Ukraina som låg bakom attackerna mot två olika ryska flygfält nästan 50 mil från ukrainska gränsen i måndags, enligt en militärkälla och tankesmedjan ISW.
Ryssland stärker skyddet av nyckelanläggningar efter attackerna.

Uppgiften om att Ukraina låg bakom attackerna mot flygfält i Ryssland på måndagen kommer från en militärkälla som talat med The New York Times. Enligt uppgifterna ska åtminstone en av attackerna ha genomförts med hjälp av specialstyrkor nära basen för att guida drönaren rätt.

Även den amerikanska tankesmedjan Institute of the Study of War (ISW) skriver med hänvisning till flera källor att det är troligt att Ukraina ligger bakom beskjutningen mot de två ryska flygbaserna Djagilevo och Engels.

Ett bränsleplan, med uppgift att tanka stridsflyg i luften, förstördes och flera personer dog och skadades.

Ryssland stärker skydd

Attacken "demonstrerar Ukrainas förmåga att slå till mot ryska inre områden och möjligen hindra Rysslands upprepade attacker mot ukrainsk infrastruktur", skriver ISW i sin senaste uppdatering. Ett av de attackerade flygfälten, Engels, är bas för stridsplan med kapacitet att bära kärnvapen.

Ukraina har officiellt inte tagit på sig attacken. President Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak kommenterar kryptiskt på Twitter:

"Om något skjuts in i andra länders luftrum, kommer oidentifierade objekt förr eller senare tillbaka till utgångspunkten. Jorden är rund".

Rysslands president Vladimir Putin har samlat säkerhetsrådet om inrikessäkerheten efter attackerna, meddelar Kreml.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov uppger att ryska myndigheter vidtar "nödvändiga åtgärder" för att stärka skyddet av nyckelanläggningar. Peskov utesluter möjligheten till fredssamtal i nuläget.

Uppgifter om ny attack

Ett flygfält i regionen Kursk i Ryssland, som gränsar till Ukraina, har också utsatts för en ny drönarattack på tisdagen, enligt uppgifter från en lokal guvernör.

– Som en följd av en drönarattack i området kring Kursks flygfält fattade en oljetank eld, säger guvernören Roman Starovojt, utan att uppge var drönaren kom i från, rapporterar AFP.

Under natten fortsatte Ryssland med intensiva attacker mot ukrainskt territorium. Städer nära kärnkraftverket Zaporizjzja har än en gång beskjutits, och 9 000 hushåll är utan vatten, enligt lokala ukrainska myndigheter.

Över 80 robotar har avfyrats från Ryssland mot regionen Sumy vid ryska gränsen. Regionen har också utsatts för tung artilleribeskjutning, enligt guvernören.

I hela Ukraina pågår "maximala ansträngningar" för att stabilisera elförsörjningen efter måndagens ryska robotattacker, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.