Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trump ville veta om vice justitieminister Rod Rosenstein, ytterst ansvarig för Rysslandsutredningen, var med i hans team: Det hävdar källor för CNN. Arkivbild.

Källor: Trump pressade ryssutredningens chef

När USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein besökte Vita huset i december ville han ha president Trumps stöd. Men Trump var mer intresserad av att få veta vart Rysslandsutredningen var på väg – och om Rosenstein var lojal.

Rosenstein har uppdraget att övervaka utredningen av eventuella kontakter mellan personer i Trumps presidentvalskampanj och Ryssland, och har också utsett den särskilde åklagaren Robert Mueller som leder den. I december träffade han Trump för att få stöd i att hantera krav från ordföranden i representanthusets underrättelseutskott, Devin Nunes, som tidigare lämnat ryssutredningen men nu ville ta del av känsliga dokument, rapporterar CNN.

Men presidenten var mer intresserad av att veta hur utredningen går. Trump frågade också om Rosenstein var "med i mitt lag", säger källor som känner till mötet till kanalen. Rosenstein svarade med att säga: "Självklart, vi är alla med i ert lag, herr president".

Det är oklart vad Trump menade med frågan, eller hur Rosenstein tolkade den, enligt källorna.

Händelsen är ytterligare en i raden där Trump anses gå över gränsen för vad presidenter tidigare försökt undvika i kontakter med justitiedepartementet, vars oberoende ses som centralt. Samtalet kan väcka frågor om Trump försöker påverka ryssutredningen – särskilt med fallet James Comey, före detta FBI-chef, i åtanke. Under ett möte i Vita huset försökte Trump försäkra sig om Comeys lojalitet, och bad denne att "släppa" utredningen kring hans tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn. Flynn hade inför domstol erkänt att han ljugit för FBI om sina kontakter med Ryssland.

I maj i fjol fick Comey sparken av Trump. Comey offentliggjorde därefter presidentens uttalanden.