Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Skyltar med Jamal Khashoggi på hålls upp av demonstranter utanför det saudiska konsulatet i Istanbul.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Källor: Saudisk journalist tros ha mördats

Turkisk polis söker efter den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, som försvann i samband med ett besök på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Man misstänker att Khashoggi blivit dödad inne på konsulatet, enligt medieuppgifter.

Det var i tisdags som Jamal Khashoggi begav sig till konsulatet i Istanbul, enligt hans flickvän för att ordna dokumentation inför deras kommande bröllop.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sedan dess har han inte synts till och turkisk polis misstänker, enligt källuppgifter till Reuters och Washington Post, att Khashoggi blivit mördad.

- Den turkiska polisens initiala bedömning är att herr Khashoggi har blivit dödad på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Vi tror att mordet var överlagt och att kroppen därefter förflyttats från konsulatet, säger Reuters turkiska myndighetskälla.

Saudiarabien hävdar dock att Khashoggi lämnade konsulatet senare samma dag. På fredagen sade den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman att Turkiet är välkommet att leta igenom konsulatet.

Jamal Khashoggi har medverkat i saudisk tv genom åren, samt arbetat som rådgivare åt saudiska ambassadörer, men gick i exil förra året. Som skribent har han blivit publicerad av bland annat amerikanska Washington Post och under de senaste åren har han skrivit åtskilliga artiklar där han kritiserar Saudiarabien bland annat för kriget i Jemen och kungastyrets kraftåtgärder mot politiskt oliktänkande. Han har också uttryckt sitt stöd för den politiska rörelsen Muslimska brödraskapet, som är förbjuden i Saudiarabien.