Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den särskilde åklagaren Robert Mueller utreder om Ryssland blandade sig i den amerikanska valrörelsen. Arkivbild.

Källor: Mueller har bevis mot Flynn

Rysslandsutredaren Robert Mueller har samlat tillräckligt med bevis för att åtala den tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynn, enligt insatta källor. Kongressledaren Paul Ryan avfärdar krav på att Mueller ska avsättas.

Den särskilde åklagaren Robert Mueller lämnade i veckan in de första åtalen i utredningen kring rysk inblandning i valrörelsen i USA förra året. Donald Trumps kampanjchef Paul Manafort och dennes samarbetspartner Rick Gates åtalade för bland annat penningtvätt.

Nu ökar Mueller trycket på Michael Flynn, som fick sparken av Trump efter bara 24 dagar på posten som säkerhetsrådgivare. Utredarna har samlat tillräckligt med bevis för att åtala både Flynn och hans son, Michael G Flynn, rapporterar tv-kanalen NBC News med hänvisning till icke namngivna källor.

Ville utlämna Gülen

Bland möjliga åtalspunkter finns penningtvätt och om Flynn ljugit för federala poliser. Utredarna undersöker också om Flynn försökt iscensätta en utlämning av den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans motståndare Fetullah Gülen från USA till Turkiet, i utbyte mot miljontals dollar, enligt källorna.

Flynns son ska ha samarbetat med fadern.

Både Muellers kontor och jurister som representerar far och son i utredningen har avböjt att kommentera uppgifterna för NBC News.

"Får ha sin gång"

Efter de första åtalen har tre republikanska kongressmedlemmar krävt Muellers avgång. De anser att en intressekonflikt föreligger på grund av Muellers relation till James Comey, som efterträdde Mueller som FBI-chef och senare sparkades av Trump.

Representanthusets talman, republikanen Paul Ryan, gör klart att kongressen inte tänker lägga sig i Muellers utredning. Robert Mueller ska varken sparkas eller ombes sluta, säger Ryan i en intervju för kanalen Fox News.

- Vi tänker inte blanda oss i den här utredningen. Den får ha sin gång, och vi kommer ratt låta den ha sin gång, säger Ryan enligt sajten Politico.

Han tillägger att han tror att president Donald Trump också tänker stå fast vid löftet att inte avskeda Mueller.