Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förbundskansler Angela Merkel på väg till en tv-intervju på söndagen.

Källor: Inrikesminister erbjuder sig att avgå

Bayerska CSU:s partiledare Horst Seehofer ska ha erbjudit sig att avgå. Partiet har under dagen debatterat om det ska godkänna den uppgörelse om invandring som den tyska förbundskanslern kom hem med från veckans EU-toppmöte. Beslutet kan avgöra Angela Merkels öde.

Sent på söndagskvällen har det inte kommit något besked om vad CSU kommit fram till under sitt möte. Seehofer ska ha erbjudit sig att avgå som ledare för partiet och som inrikesminister, uppger partikällor för AFP och Reuters.

Efter att det hade blivit känt att han erbjudit sig att avgå uttalade CDU:s ledning sitt stöd för förbundskansler Angela Merkels EU-överenskommelse om migration, skriver Bild.

Stängda gränser

Horst Seehofer har tidigare hotat med att stänga delstaten Bayerns gränser för utomeuropeiska migranter, något som skulle kunna leda till att regeringskoalitionen spricker.

Kärnfrågan har nu blivit om EU-uppgörelsen är tillräcklig som säger att enskilda länder får hindra asylsökande från att resa vidare till ett annat EU-land för att själva välja var de vill söka asyl. Den tyska diskussionen försvåras av att Ungerns premiärminister Viktor Orbán förnekar att man har ingått något avtal, trots att Merkel har sagt att Ungern är med bland de 14 stater som enats "på ett politiskt plan".

"Samma mål"

På söndagen sträckte Merkel ut handen till CSU och uttryckte en förhoppning om att samarbetet ska fortsätta.

- Jag delar CSU:s avsikt att minska antalet migranter som förs till Europa av smugglare, jag delar också åsikten att asylsökande inte bara ska kunna välja vilket land de vill åka till, sade hon i en intervju i tv-kanalen ZDF.

Merkel tillade att meningsskiljaktigheterna med CSU bara gäller hur en minskad invandring ska ske, inte målet i sig.

Kan tvingas avgå

Enligt obekräftade partikällor är dock Horst Seehofer inte nöjd med EU-uppgörelsen. Om detta skulle stämma fördjupas krisen i alliansen mellan Merkels kristdemokratiska CDU och dess systerparti CSU. Merkel konstaterade på söndagen att alliansen befinner sig i en allvarlig situation.

Enligt källorna är Seehofer också beredd att beordra polisen att stänga Bayerns gränser. Ett sådant drag skulle kunna tvinga Merkel att sparka honom, vilket kan leda till att CSU lämnar samarbetet och CDU hamnar i minoritetsställning i parlamentet.