Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Steve Bannon, president Donald Trumps tidigare chefsstrateg i Vita huset. Arkivbild.

Källor: Bannon frågas ut i representanthuset

Steve Bannon, tidigare chefsstrateg i Vita huset, ska enligt källor höras av det utskott i representanthuset som utreder president Donald Trumps presidentvalskampanj 2016 och dess påstådda kontakter med Ryssland.

Bannon ska framträda inför utskottet på tisdag, rapporterar Reuters.

Han har på senare tid bland annat dragit på sig Trumps vrede efter redogörelsen i författaren Michael Wolffs bok av ett påstått möte mellan Trumps kampanjstab och representanter för Rysslands regering i juni 2016, bara månader före presidentvalet. Med på mötet fanns Trumps son Donald Trump Junior, svärsonen Jared Kushner och valkampanjens dåvarande ordförande Paul Manafort, säger Bannon enligt boken.

"Även om du inte tyckte att det var förräderi, eller opatriotiskt, eller skit, och jag råkar tycka att det var allt detta, borde du ha ringt FBI omedelbart", säger Bannon i boken.

Tror inte han utfrågas

Trump säger i sin tur att det inte är troligt att han kommer att utfrågas i utredningen om eventuella kontakter mellan personer i hans presidentvalskampanj och ryska företrädare.

- Jag får se vad som händer. Men eftersom de inte har några uppgifter om samverkan – och ingen har hittat någon samverkan på någon nivå – verkar det inte troligt att det ens blir en utfrågning, säger han.

Tidigare har Trump sagt att han är "100 procent" villig att möta den särskilde åklagaren Robert Mueller, som utreder ärendet i ett annat spår.

Trump har ihärdigt nekat till att presidentvalskampanjen samarbetat med Ryssland för att skada motståndaren Hillary Clintons kampanj.

Två av Trumps medarbetare, en av dem Paul Manafort, har åtalats i utredningen.

Har ljugit

Trumps tidigare säkerhetspolitiske rådgivare Michael Flynn har erkänt att han ljugit för FBI om kontakter med Ryssland.

Att ställa upp på en utfrågning av Mueller skulle kunna vara riskabelt för Trump, både rättsligt och politiskt.

Mueller tros även undersöka om Trump och hans närmaste medarbetare kan ha försökt hindra rättvisan i samband med fallet, vilket har lett till spekulationer om presidenten själv kommer att frågas ut.

Trump har sagt att han sparkat FBI-chefen James Comey förra året delvis på grund av hans tidigare utredning om Ryssland och valet 2016.