Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Venezuelas president Nicolás Maduro (till höger) och försvarsminister Vladimir Padrino López i samband med en militärparad i fjol. Arkivbild.

Källa: USA vill få militären att byta sida

USA för direkta samtal med delar av den venezuelanska militären med uppmaningen att överge den sittande presidenten Nicolás Maduro, uppger en högt uppsatt källa i Vita huset. Enligt samma källa förbereder USA nya sanktioner för att sätta press på Maduro.

Tidigare har knappt 30 militärer och en högt uppsatt general offentligt tagit avstånd från Maduro för att ställa sig på oppositionsledaren Juan Guaidós sida. Och nyligen meddelade Venezuelas militärattaché i USA att han inte längre ställer sig bakom Maduro.

Guaidó som leder nationalförsamlingen, där oppositionen är i majoritet, har utropat sig till interimspresident eftersom han anser att Maduro inte har lagstöd att leda landet.

"Stenbumlingar ska rulla"

USA och flera andra länder har ställt sig bakom Guaidó.

- Vi tror att dessa är de första gruskorn som lossar innan vi ser större stenbumlingar rulla ned för berget, säger källan om militäravhoppen och tillägger att USA fortsätter samtalen med vad han beskriver som Maduros tidigare regim.

- De konversationerna är väldigt, väldigt begränsade, tillstår dock källan.

Venezuelas militär tycks fortfarande stå lojal mot Maduro, säger en källa nära oppositionen som också uttrycker tvekan om att Washington kommer lyckas få militären att vända sig mot regimen. Många uppsatta militärer påstås tjäna pengar på korruption och droghandel.

Kan slopa sanktioner

Guaidó har aktivt uppmanat militären att inte lyda Maduros order, och lovat att ge dem amnesti om de ansluter sig till oppositionen.

USA:s president Donald Trump har sagt att han inte utesluter ett militärt ingripande i Venezuela. I veckan meddelade USA att landet kan komma att slopa sanktioner mot högt uppsatta militärer som ställer sig bakom Guaidó.