Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson presenterar Konservativa partiets valmanifest. Bild: Frank Augstein
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson presenterar Konservativa partiets valmanifest. Bild: Frank Augstein

Julledigt – om brexit går Johnsons väg

Konservativa partiet lovar att få brexit gjort i sitt valmanifest inför det stundande valet.
Premiärminister Boris Johnson hoppas att det ska leda till en "flodvåg" av investeringar i landet.

Konservativa partiet i Storbritannien, som också kallas Tories, kommer inte att förlänga implementeringen för utträdet från EU bortom december 2020. Det lovar partiet i sitt manifest inför valet den 12 december, helt i linje med Boris Johnsons tidigare löften om att "få brexit gjort".

"Vi kommer att förhandla fram ett handelsavtal nästa år – ett som kommer att stärka vår union", står det i manifestet som presenterades på söndagen vid ett valmöte i den engelska staden Telford.

"Fokusera våra hjärtan"

– Till skillnad från andra partier vill vi få brexit gjort med en gång, sade Johnson från talarstolen samtidigt som han höll upp manifestet.

Johnson lovade också att om partiet får väljarnas förtroende den 12 december så kommer ett färdigt brexitförslag att presenteras för parlamentet före jul.

Frasen "få brexit gjort" upprepades med emfas flera gånger under Johnson tal inför sina partikamrater.

– Få brexit gjort och vi kommer att se en uppdämd flodvåg av investeringar in i landet. Få brexit gjort så kan vi fokusera våra hjärtan och hjärnor på det som är viktigt för det brittiska folket, fortsatte han.

Men även om det stundande valet nästan totalt domineras av brexit så rymdes andra frågor i det 56-sidiga manifestet.

Låna pengar

Tories lovar att rekrytera 50 000 nya sjuksköterskor och 20 000 fler poliser. Partiet vill satsa cirka en miljard pund till äldreomsorgen. Partiet vill göra satsningar inom järnvägs- och vägnätet samtidigt som man lovar skattesänkningar. Investeringarna är det tänkt att låna pengar till.

Konservativa partiet har fått ett uppsving i opinionen sedan Johnson tog över efter Theresa May som premiärminister för fyra månader sedan. Men trots att hans parti leder stort enligt opinionsmätningarna är utgången osäker. Många bedömare påpekar att man ska vara försiktig med prognoserna, då May också hade en klar ledning inför valet 2017. Då tappade partiet 13 mandat medan Labour gick bättre än väntat.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kampanjade tidigare i veckan i Middlesbrough i England. Bild: Frank Augstein/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kampanjade tidigare i veckan i Middlesbrough i England. Bild: Frank Augstein/AP/TT

Boris Johnson, född 19 juni 1964, var Storbritanniens utrikesminister 2016–2018.

Han är tidigare journalist, bland annat som korrespondent i Bryssel och som kolumnist.

Han var Londons borgmästare 2008–2016.

Johnson var också parlamentsledamot för Konservativa partiet 2001–2008 och 2015.

Boris Johnson var ett av de tyngsta namnen i kampanjandet för att få Storbritannien att lämna EU.

Efter att Theresa May i maj 2019 meddelat att hon kommer att avgå, tillträdde Boris Johnson den 23 juli som ledare för Konservativa partiet. Dagen därpå efterträdde han Theresa May som Storbritanniens premiärminister.