Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Julia Skripal. Arkivbild

Julia Skripal: Jag känner mig starkare

Julia Skripal som tillsammans med sin far ex-spionen Segej Skripal utsattes för en nervgiftattack i brittiska Salisbury i mars mår förhållandevis bra, säger hon själv. Enligt ryska medier har hon sagt att även fadern är på bättringsvägen.

"Jag vaknade upp för över en vecka sedan nu och är glad över att säga att jag blir starkare för varje dag", hälsar Julia Skripai i ett uttalande som den brittiska polisen offentliggjorde på torsdagen.

I uttalandet säger den 33-åriga Julia Skripal också att händelsen var "förvirrade" och hon ber om respekt för hennes och familjens privatliv under konvalescensen.

Tidigare på dagen hade ryska statstelevisionen rapporterat att hon ringt sin kusin Viktoria Skripal i Ryssland och sagt att hon och fadern är på bättringsvägen och att hon förväntade sig att snart bli utskriven från sjukhuset.

"Allt är bra, allt går att åtgärda. Alla är på bättringsvägen, alla lever", ska Julia Skripal ha sagt enligt rysk tv och när hon fick frågor om faderns tillstånd sade hon:

"Allt är bra, han vilar just nu, sover, ingen har några problem som inte kan åtgärdas. Jag kommer snart att skriva ut mig."

"Ta Julia därifrån"

Rysk tv underströk efteråt att man inte kunde gå i god för äktheten i uttalandet.

Viktoria Skripal har också intervjuats av den statsägda ryska tv-kanalen Rossiya-1:

- Jag har just nu ett mål: att flyga dit och ta Julia därifrån, åtminstone Julia. Det är mycket mera komplicerat med Sergej, säger hon.

Julia Skripal är rysk medborgare.

Erbjudits konsulär hjälp

Viktoria Skripal säger sig ha kontakt med Alexander Jakovenko, Rysslands ambassadör i Storbritannien, och att denne hjälpt henne skaffa ett pass för att resa. Hon berättar också att brittiska myndigheter inte lämnat några garantier för att hon får träffa sin kusin, även om hon dyker upp vid sjukhuset. Det kommer att vara upp till Julia Skripal att avgöra om hon vill träffa sin släkting, ska britterna ha sagt.

Enligt ett uttalande från det brittiska utrikesdepartementet på torsdagseftermiddagen har ryska erbjudanden om konsulär hjälp till Julia Skripal vidarebefordrats till henne. Men hittills har hon inte svarat på erbjudandet.

Attacken har skapat en storpolitisk kris och internationellt ordkrig sedan Storbritannien mot Moskvas nekande pekat ut Ryssland som ansvarigt. Många länder och flera utländska institutioner har utvisat ryska diplomater i en sympatiåtgärd med London och Ryssland har svarat med samma mynt.