Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Julia blev vittne till attacken mot köpcentret

Ukrainska Julia satt på ett kafé bara ett par gator ifrån köpcentrumet Amstor i Krementjuk. Plötsligt hördes en våldsam explosion – något som skulle visa sig vara en rysk attack mot köpcentret.

På måndagseftermiddagen den 27 juni satt Julia Jarmolenko på ett kafé tillsammans med sin man i den ukrainska staden Krementjuk i Poltava-regionen. De väntade på att några timmar senare ta tåget ut från staden till Lviv.

Klockan 15.42 bröts plötsligt lugnet av ett flyglarm.

Det var inte det första flyglarmet för dagen – ibland kunde det komma ett tiotal larm på ett dygn, varav flera på natten, så Julia liksom många andra behöll lugnet.

– Det kändes som att det var lugnt i vår region, så ingen gömde sig, säger Julia Jarmolenko.

Men bara några minuter senare hördes en kraftig explosion bara några hundra meter bort. Dörren till kaféet flög upp och folk kom inspringandes från gatan i panik. Sekunder senare inträffade ytterligare en explosion.

Det skulle visa sig vara två ryska attacker mot köpcentrumet Amstor och en intilliggande fabrik.

– Jag blev väldigt rädd. Jag har hört explosioner på andra platser tidigare, men de var inte lika skrämmande då de skedde på ganska stora avstånd. Den här gången skakade det mig ordentligt. Framförallt när vi insåg att vi hade kunnat vara där, i just det ögonblicket, säger Julia Jarmolenko.

Videon nedan visar hur folk flyr för sina liv i en intilliggande park.

Ryssland förnekar attack mot civila

Minst 18 personer dog i attacken mot köpcentrumet och 25 personer vårdas fortfarande för svåra skador.

Men Ryssland förnekar att de attackerat civila. I stället påstår de att köpcentrumet började brinna efter en attack mot ett lager med europeiska och amerikanska vapen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har fördömt händelsen i ett av sina nattliga tal och även publicerat en video där man kan se hur en robot träffar byggnaden.

– En rysk robot träffade byggnaden, och med avsikt. Det är uppenbart att det var ordern, säger han i talet och fortsätter:

– Det är uppenbart att de ryska mördarna mottog dessa koordinater till roboten. De ville döda så många människor som möjligt i en fredlig stad, i ett vanligt köpcenter.

Explosionen förstörde bostadshus

Julia stannade på kaféet tills att flyglarmet tystnade. Hon hörde folk säga att robotar träffat köpcentrumet och den intilliggande fabriken.

De började gå längs med en av gatorna mot köpcentret. Marken var täckt av glas och överallt kunde man se trasiga fönster. Delar av husfasader hade lossnat och låg spridda över gatorna. Julia berättar att hon såg hur folk irrade omkring och försökte ta in händelsen. Många ringde sina släktingar för att kolla att de var okej.

– Vägarna stängdes av för alla fordon, förutom för ambulanserna. Man såg hur de åkte fram och tillbaka från platsen, säger Julia Jarmolenko.

– Det gick inte att andas i all rök. Och sen skingrade polisen alla åskådare från platsen.

Bär med sig minnet av händelsen

Julia säger att händelsen har satt djupa spår i henne.

– Det var otroligt skrämmande. Stressen från händelsen höll i sig i ett och ett halvt dygn, först efter det kunde jag gråta, säger Julia.

– Nu märker jag hur jag är rädd för höga ljud och för flyglarm. Det var jag inte innan.

Hon berättar hur hon kommer att bära med sig händelsen och minnet av köpcentret – nästan bokstavligen.

– Vi var i köpcentret Amstor dagen innan explosionen. Vi köpte tandborstar och ett nytt skal till min telefon … Varje gång jag ser min mobil nu så påminner det mig om tragedin.

Anastasija Paltjyk bidrog till rapporteringen.

LÄS OCKSÅ: Zelenskyj: Terrorattack mot köpcentrum

LÄS OCKSÅ: Rysk robot kan ha träffat fel mål

LÄS OCKSÅ: Första attacken mot Kiev på tre veckor

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.