Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Juholt om omikron-mutationen: ”Stämningen är förtvivlad”

4000 svenskar tros befinna sig i Sydafrika där den nya smittsamma omikron-varianten av covid-19 nu sprids. Svenskar uppmanas återvända hem – samtidigt som Sydafrika inte inför några nya restriktioner.
– Det är väldigt orättvist att kalla mutationen för det sydafrikanska viruset, säger Sveriges ambassadör Håkan Juholt.

De senaste dagarna har flera länder infört reserestriktioner mot Sydafrika för att försöka minska spridningen av den nya omikron-mutationen som upptäckts i landet. Mutationen sprids mycket snabbt och i flera länder, däribland Danmark, Tyskland, Belgien, Storbritannien och Italien har man nu bekräftade fall av omikron.

Klockan 20 under söndagen svensk tid höll Sydafrikas president Cyril Ramaphosa ett tal till nationen där han meddelade att man inte inför några nya restriktioner i landet. Beskedet förvånar Sveriges ambassadör Håkan Juholt.

– Vi hade alla trott på nya restriktioner i Sydafrika, men så blev det inte. Sydafrika fortsätter på nivå ett, det vill säga att man bär ansiktsmask. Mycket tyder på att omikron-varianten är väldigt smittsam, men ingen vet ännu hur skadlig den är, säger Håkan Juholt.

LÄS MER: G7-länderna håller krismöte om omikron

Juholt: ”Inget sydafrikanskt virus”

Enligt honom har mellan 20 och 30 svenskar hört av sig till svenska ambassaden i Sydafrika för hjälp med hur de ska ta sig ut ur landet. Uppmaningen från ambassaden är fortsatt att de svenskar som är på semester eller tjänsteresa i Sydafrika ska söka besked från sin researrangör om hemresa till Sverige så snabbt som möjligt för att inte råka fastna i landet.

Finns det någon risk att resenärer från Sydafrika tar med sig omikron-varianten till Sverige?

– Jag vill betona att det här är inget sydafrikanskt virus. Det har bara upptäckts här först. Jag har under dagen fått information om att de fyra första fallen i Botswana ska ha upptäckts hos besökare från andra länder. Så mitt svar på din fråga är, det är inget sydafrikanskt virus. Sannolikt finns viruset redan över hela världen.

Samtidigt som den nya omikron sprids pågår dagligen demonstrationer mot restriktionerna på flera håll i världen. Bild: Deml Ondrej
Samtidigt som den nya omikron sprids pågår dagligen demonstrationer mot restriktionerna på flera håll i världen. Bild: Deml Ondrej

Enligt honom finns det en stor uppgivenhet bland sydafrikaner nu över att landet pekas ut som ansvariga för mutationen. Landets turism har drabbats hårt av pandemin och lockdowns, där sju av tio unga är arbetslösa.

– Stämningen är förtvivlad. Folk här säger: tänk om Sydafrikas virologer hade varit tysta i 2-3 dagar. Då hade viruset kanske upptäckts i London eller Berlin, och då hade det varit det brittiska eller tyska viruset. Och det tycker sydafrikaner är väldigt orättvist.

Av Sydafrikas 59 miljoner invånare har bara en knapp tredjedel vaccinerat sig. I sitt tal till nationen betonade Sydafrikas president Cyril Ramaphosa att detta är ett stort problem man ser i spridningen av den nya corona-mutationen.

– Det är alldeles för många som uttrycker tvekan över att vaccinera sig. Nu är det dags. Vaccinationer är det viktigaste sättet att skydda dig själv och andra runt omkring dig mot omikron. Vaccination är också avgörande för att kunna återställa vår ekonomi, våra resor, turism och gästfrihet, sade president Cyril Ramaphosa i sitt tal.

LÄS MER: Expert: Kan ta många år innan pandemin är över

Juholts känga mot anti-vaxxare

På samma sätt riktar Sveriges ambassadör Håkan Juholt en kraftig känga mot antivaccin-rörelsen i världen som han menar saboterar möjligheten att återgå till det normala.

– Här i Sydafrika, precis som resten av världen finns en stor anti-vaxx-rörelse som åberopar allt från religion till att viruset skulle vara ett västerländskt påfund. Men ska världen återgå till det normala, då måste folk vaccinera sig, det finns ingen annan utväg.

– Jag är gammal försvarspolitiker. Det här är viruset är en bomb. Och för bomber behöver vi skyddsrum. Och där är vaccinet vårt enda alternativ.

LÄS MER: Norska FHI: Virusvariant kan redan finnas här

LÄS MER: Resenärer från Sydafrika kunde inte testa sig

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.