Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Syriza-ledaren Alexis Tsipras röstade i en vallokal i Aten.

Jubel i Aten över ny vänsterseger

Nyval i januari, folkomröstning i juli och nu nyval igen. Grekiska väljare borde vara valtrötta. Men vänsterledaren Alexis Tsipras väljare visade sig härda ut och gav honom nytt förtroende.

När Alexis Tsipras anlände till Syrizas högkvarter i Aten steg jublet. Han gick leende fram till några bekanta i folkmassan utanför och hälsade.

Men han lovar inte sina anhängare några sötebrödsdagar.

-Vägen framåt är hårt arbete och kamp, säger han.

Den första officiella reaktionen från Syriza var ett uttalande som säger att Grekland kommer att ha en ny regering inom tre dagar, rapporterade den grekiska tv-kanalen Alpha. En källa inom partiet sade att Syriza på nytt ska bilda en koalition med det nationalistiska partiet Oberoende greker.

Högerledaren Vangelis Meimarakis gratulerade Alexis Tsipras och Syriza till seger i nyvalet på en pressträff i Aten. Han uppmanade Tsipras att bilda en regering så snart som möjligt.

När omkring 25 procent av rösterna var räknade tydde resultatet på att Syriza skulle få 144 av de 300 mandaten i parlamentet, medan Ny demokrati skulle få 75 mandat.

"Enda alternativet"

Tidigare under valkvällen satt sympatisören Vassiliki Lambzou, 59, på Cafe Alabeis uteservering i samma kvarter som Syrizas högkvarter.

Hon hade åkt in till centrum från sitt hem i en förort norr om den grekiska huvudstaden för att vara med och fira vad hon hoppades blir en storseger för Alexis Tsipras i nyvalet.

-Jag litar inte på vallokalsundersökningar. Jag väntar på de riktiga siffrorna, sade hon då och släckte en cigarett i det överfulla askfatet.

Hon räknade, som de flesta av bordsgrannarna, med att försprånget till högerpartiet Ny demokrati till slut blir betydligt större.

-Syriza är det enda alternativet som stöder folket, särskilt de mest utsatta. Och det är bara Syriza som står upp mot långivarnas krav.

Spänd väntan

På samma kafé satt ett gäng nervösa Syriza-medarbetare och spelade brädspelet backgammon.

Mellan tärningskastens smatter sade en av dem att partiets mätningar visat att Syriza väntas få kanske 5 procentenheter mer än högerpartiet Ny demokrati.

Ingen av dem vill framträda med namn, då de inte får uttala sig till medier.

När siffrorna visas upp, minuterna efter det att vallokalerna stängt, blev det tyst i lokalen. Musiken i baren stängdes av och ljudet på tv:n höjdes.

Efter några minuter, när situationen klarnat, återgick Syriza-medarbetarna till tärningsspelandet efter att ha pustat ut.