Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En aktivist med ett exemplar av den turkiska oppositionella tidningen Cumhuriyet i juli i år. "Frihet" står det i rubriken. Arkivbild.

Journalist terrordömd för tidningstweet

En redaktör på den turkiska oppositionella tidningen Cumhuriyet döms till fängelse i ett år och tio månader för "terroristpropaganda" på grund av en formulering på Twitter. Tweeten skrevs med Cumhuriyets Twitterkonto, som redaktören Oguz Güven är ansvarig utgivare för.

Den löd: "Den första åklagaren att förbereda ett åtal mot FETO mejas ner av lastbil."

Tweeten, som snabbt raderades, ingick i rapporteringen om en trafikolycka där en åklagare som var inblandad i utredningen av Gülen-rörelsen (FETO) miste livet. En domstol i Istanbul anser att formuleringarna är att betrakta som propaganda för rörelsen.

Predikanten Fethullah Gülen, som rörelsens namn syftar på, befinner sig i exil i USA. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar honom för att ligga bakom kuppförsöket i juli 2016 och vill ha honom utlämnad till Ankara.

Oguz Güven döms enligt den turkiska nyhetsbyrån Dogan även till fängelse i ett år och två månader för tidningens rapportering av kurdiska PKK.