Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Josefin i Paris om värmeböljan: ”La in mina kläder i frysen”

I helgen nådde flera franska städer en temperatur på 43 grader.
För att hantera hettan flydde Josefin Andersson, 27, till gymmet där det fanns välfungerande luftkonditionering.
– Allt var varmt. Jag la in mina kläder i frysen för att försöka få någon form av kyla.

Det var en tidig värmebölja med rekordhöga temperaturer som drabbade stora delar av södra Europa i helgen. Allra varmast var det i Frankrike, och värmerekordet för juni slog ned i elva franska områden redan förra veckan.

De sydvästra städerna Bordeaux och Biarritz nådde en temperatur på 43 grader. I flera regioner, inklusive runt huvudstaden Paris, ska man ha sprutat vatten på byggnader för att kyla ner dem.

Till följd av hettan utfärdades en röd varning i landet, vilket innebär att vädret kan innebära fara för hälsa och liv. Dessutom uppmanades invånarna att stanna hemma och dricka mycket vatten.

”En helt annan upplevelse”

27-åriga Josefin Andersson från Stenungsunds kommun har bott i Paris i snart tre år. Under den tiden har hon aldrig varit med om liknande väderförhållanden i huvudstaden.

– Det var verkligen en helt annan upplevelse, för man blev väldigt matt. Jag orkade inte göra någonting, säger hon.

Hon bor i en takvåning i Paris artonde arrondissement. För att handskas med värmen hade hon en liten fläkt påslagen och öppna fönster dygnet runt. Ibland drog hon också ned sina metallrullgardiner, men då blev det i stället mörkt och kvavt i lägenheten.

– Tidigare när det varit varmt här har jag haft några knep på hur jag kan få kyla. Då har jag gått in i badrummet där kaklet fortfarande var kallt, säger Josefin Andersson och fortsätter:

– Men i helgen var allt man tog i uppvärmt. Tandkrämen var varm, kläderna var varma. Jag la in mina kläder i frysen för att försöka få någon form av kyla. Men det blev varmt igen efter två sekunder så det hjälpte inte så mycket.

Svalare väder nu

Som varmast var det 36 grader i lägenheten. Helgen spenderades mest liggande raklång i soffan. Josefin Andersson berättar att så fort hon ställde sig upp blev hon yr. Men vid flera tillfällen flydde hon till gymmet där de har en välfungerande luftkonditionering.

– Både en kollega och en vän köpte luftkonditionering i helgen. Det har nog varit bra försäljning av det, och jag ska också skaffa en bättre form av fläkt, säger hon.

Hur är vädret i Paris nu?

– Värmen kom snabbt och kraftigt i helgen. Men nu har det blivit lugnare och är runt 25 grader. Härom natten började det regna och åska, det var verkligen efterlängtat.

LÄS OCKSÅ: Så kan städer förbereda sig för värmeböljor

LÄS OCKSÅ: Hetta i USA – svalkcenter öppnar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.