Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jordlik planet hittad – kan innehålla liv

Planeten Kepler 438b är den planet som hittills hittats som mest liknar jorden. Under tisdagen presenterades fyndet tillsammans med sju andra planeter som kan hysa utomjordiskt liv.

Den nyfunna planeten ligger i det så kallade Guldlocks zon, vilket innebär att den ligger såpass nära solen att vatten inte bara finns i frusen form men ändå så pass långt bort att det inte avdunstar. Den nya planeten är dock betydligt varmare än vår hemplanet, med en temperatur på ungefär 60 grader Celsius, förutsatt att den har en atmosfär, skriver The Guardian.

Medan jorden har en omloppsbana runt solen som tar runt 365 dagar tar sig Kepler 438b runt sin, en så kallad orange dvärg, på bara 35 dagar. Det innebär att den rör sig tio gånger snabbare än jorden.

Kepler 438b tros liksom jorden vara av sten, vilket också tros vara en viktig faktor för att liv ska kunna uppstå. Den nya planeten ligger dock en bra bit bort, hela 470 ljusår från oss.

De åtta nya planeterna har upptäckts av Nasas Kepler-teleskop, planeterna syns när de skymmer delar av stjärnan de kretsar kring och på så sätt förändrar ljuset som når teleskopet. Planeterna upptäcktes av en grupp ledd av Guillermo Torres vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Sedan den första så kallade exo-planeten upptäcktes för runt 20 år sedan har 1 004 hittats av Kepler-teleskopet, skriver New York Times. Uppemot 20 av dessa misstänks kunna innehålla liv. Den stora majoriteten av planeterna ligger dock hundratals ljusår bort.

– Vi kan räkna så många vi vill, men tills vi kan se en atmosfär och mäta hur den fungerar vet vi inte hur temperaturen är på ytan. Men det är uppmuntrande att ha en såpass växande lista med planeter, säger Sara Seager på Massachusetts Intitute of Technology enligt tidningen.

Nu ska forskare undersöka andra faktorer som kan öka sannolikheten för liv. Om en planet har en måne kan oddsen öka, till exempel. Vår egen måne stabiliserar temperaturen på jorden. Också om solsystemet innehåller en gasjätte, som vår Jupiter, ökar sannolikhet för att planeten kan vara beboelig eftersom gasjättens storlek drar till sig asteroider och kometer. På så sätt fungerar den som en sköld, skriver The Guardian.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.