Den japanska regeringens talesperson Hirokazu Matsuno på en pressträff efter jordbävningen, som uppmättes till 6.2.
Den japanska regeringens talesperson Hirokazu Matsuno på en pressträff efter jordbävningen, som uppmättes till 6.2. Bild: Kyodo News via AP/TT

Raserade hus efter jordskalv i Japan

En jordbävning skakade Japans västkust på fredagseftermiddagen lokal tid. Skalvets magnitud har uppmätts till 6.2 av flera länders geologiska institut.

ANNONS
|

Minst en person har dött och 21 har skadats i den kraftiga jordbävning som drabbade centrala Japan under fredagseftermiddagen, lokal tid. Räddningspersonal fortsätter också att söka efter ytterligare instängda personer i de hus som har kollapsat.

De två stora kärnkraftverk som finns i den drabbade regionen ska dock inte ha skadats, enligt myndigheterna.

Skalvets magnitud har uppmätts till 6.2 av flera länders geologiska institut. På Japans bedömningsskala över skalvets intensitet, som går mellan ett och sju, bedömdes det vara en sexa i kuststaden Suzu. Kraftiga skakningar känns i området och myndigheterna har fått in larm om åtminstone vissa byggnadsskador, enligt etermediebolaget NHK.

ANNONS

Skalvet skedde centralt längs med huvudön Honshus västra kust, i höjd med Notohalvön och Ishikawas prefektur.

Japan är ett av världens mest jordbävningsdrabbade länder. Ett massivt skalv 2011 i landets nordöstra del ledde till en efterföljande tsunami och till tre härdsmältor i kärnkraftverket Fukushima.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS