Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson utanför 10 Downing Street.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson utanför 10 Downing Street. Bild: Matt Dunham/AP/TT

Johnsons avblåser julfest i Downing Street

Det brittiska regeringskansliet 10 Downing Street skippar julfest. Orsaken tros vara medieuppgifter om att julfirande hölls förra året, trots pandemi.
Men premiärminister Boris Johnson har fler problem och hans väljarstöd störtar.

– Vi har inga planer för något sådant på nummer 10, sade Johnsons talesperson på fredagen om en sedvanlig julfest hemma hos premiärministern.

Beskedet kommer samtidigt som England inför striktare restriktioner för att stoppa spridning av omikronvarianten av coronaviruset.

Restriktioner på måndag

Ledaren för det konservativa partiet Tories gav också dubbla budskap, när han i onsdagens frågestund i parlamentet hoppades att medborgare skulle fira högtiderna – dock med försiktighet.

Samtidigt meddelar regeringen hårdare restriktioner från och med måndag. Bland annat uppmanas medborgare att arbeta hemifrån och många julfester bör ställas in som följd av rekommendationer.

Men det är kanske en rapporterad händelse för ett år sedan som ställer till det extra för Johnson. Inför jul uppger medier att en julsammankomst hölls den 18 december 2020, med presentutdelning och allt. Nästa dag meddelade Downing Street hårdare coronarestriktioner.

Johnson förnekar kategoriskt att en julfest hölls förra året.

Pressekreterare avgick

Dessutom lämnade en pressekreterare sin tjänst i veckan sedan en inspelning från ett genrep inför en presskonferens funnit sin väg till allmänheten. På genrepet ses hon skratta när hon försöker svara på frågor om en eventuell julfest.

Bekymren hopar sig för den tidigare populäre premiärministern. Johnson och hans regering har kritiserats för sitt handhavande av bland annat en ministers lobbyverksamhet.

Enligt en mätning från opinionsinstitutet Yougov på fredagen har Johnsons popularitet fallet med elva procentenheter sedan senaste mätningen i mitten av november. Enligt mätningen är bara 42 procent av de tillfrågade positivt inställda till Johnson.

Oppositionsledaren för Labour, Keir Starmer, fick stöd av 14 procent av de tillfrågade vid mätningen. Det var samma resultat som en månad tidigare.