Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild. Bild: Liam McBurney/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild. Bild: Liam McBurney/AP/TT

Johnson vill samla pengar för brexitringning

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger nej till ett ny skotsk folkomröstning om självständighet.
Däremot blir det gärna ja till att låta Big Ben ringa in brexit – med privata bidrag.

I en stor BBC-intervju på tisdagen lade premiärministern ut orden om vitt skiljda frågor, allt från sin egen vikt till förutsättningarna för att redan i år nå ett handelsavtal med EU.

– Det är oändligt troligt. Naturligtvis måste man alltid ha räknat med ett fullständigt sammanbrott, men jag är väldigt, väldigt, väldigt säker – tre stycken väldigt där – att vi kommer att få ett avtal, sade Johnson.

Handelsförhandlingarna väntas dra igång så fort som möjligt efter det brittiska EU-utträdet den 31 januari.

Big Ben-bong?

Utträdet hoppas Johnson kunna fira med hjälp av ringningar från Big Ben – det berömda klocktornet på parlamentshuset i London. Pågående renoveringar gör dock att det beräknas kosta ända upp till 500 000 pund för att möjliggöra ett klämtande. De pengarna vill nu Johnson försöka locka fram från allmänheten.

– Vi jobbar på en plan så att folk kan bidra med belopp till en Big Ben-bong – för det finns de som vill det, sade Johnson i BBC.

Nej till Skottland

Parallellt skickade premiärministern också brev till Skottland under tisdagen för att återigen säga formellt nej till den regionala regeringens önskemål om en ny folkomröstning om självständighet.

"Det är dags att vi alla arbetar tillsammans för att samla Storbritannien", skrev Johnson enligt nyhetsbyrån Reuters.

Regionala regeringschefen Nicola Sturgeon, från skotska nationalistpartiet SNP, är besviken, men ger inte upp. Vad som sker härnäst ska nu diskuteras av den skotska regeringen.

"Demokratin kommer att segra. Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta för Konservativa partiet och etablissemanget i Westminster att acceptera det oundvikliga", hälsar Sturgeon via Twitter.

Wiktor Nummelin/TT

I en folkomröstning i juni 2016 röstade 52 procent av britterna för att lämna EU, mot 48 för att stanna kvar. Ett knappt år senare, i mars 2017, lämnade sedan Storbritanniens regering formellt in sitt bekräftande av att landet ska lämna EU, varpå formella förhandlingar inleddes om ett utträdesavtal.

Långvarig intern oenighet i det brittiska parlamentets underhus gjorde att godkännandet drog ut på tiden. Inte förrän efter ett nyval i december 2019 kunde den brittiska regeringen få nödvändiga klartecken på hemmaplan.

Från EU:s sida väntas EU-parlamentet ge sitt slutgiltiga godkännande i en omröstning den 29 januari. Två dagar senare lämnar Storbritannien EU, klockan 23 på kvällen, brittisk tid, den 31 januari.

Inledningsvis kommer utträdet inte att märkas särskilt mycket, då övergångsregler omedelbart träder i kraft för resten av år 2020. Däremot finns risk för en mer komplicerad situation för företag och allmänhet om inte EU och Storbritannien kan enas om allehanda nya samarbetsavtal från den 1 januari 2021.