Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Den brittiske utrikesministern Boris Johnson ställer in sitt besök i Moskva på måndag på grund av situationen i Syrien. Arkivbild.

Johnson ställer in Moskva-besök

USA:s utrikesminister Rex Tillerson är besviken på Rysslands reaktion på USA:s attack mot Syrien. Nästa vecka reser han till Moskva för att möta president Vladimir Putin. Samtidigt ställer brittiska utrikesministern Boris Johnson in sitt Moskva-besök.

- Jag är besviken på reaktionen från ryssarna eftersom det är en indikation på deras fortsatta stöd för president Bashar al-Assads regim, säger Tillerson, som befinner sig i Florida.

Han säger att han framför allt är besviken på Rysslands "fortsatta stöd för en regim som utför den här typen av fruktansvärda attacker på sitt eget folk".

- Jag tycker att det en stor besvikelse, men – tyvärr måste jag säga – inte alls särskilt överraskande, säger han.

På fredagsmorgonen avfyrade amerikansk militär 59 luftvärnsrobotar av typen Tomahawk mot flygfältet Shayrat. Attacken var ett svar på kemvapenattacken i Syrien tidigare i veckan, där många lägger skulden på Syriens regim.

Kanske hade hjälp

En amerikansk högt uppsatt källa uppger att Syrien kanske hade hjälp med den påstådda kemvapenattacken, men källan anklagade inte Ryssland direkt.

- Vi utvärderar noggrant all information som kan indikera att ryssarna visste eller hjälpte till, säger han.

En syrisk militärkälla har uppgett för AFP att landets militär varnades om en möjlig amerikansk attack några timmar före.

- Vi vidtog försiktighetsåtgärder på mer än ett militärt område, bland annat flygbasen Shayrat. Vi flyttade ett antal flygplan till andra ställen, säger källan.

Moskva-besök ställs in

Rysslands fortsatta stöd till den syriska regimen även satt sina spår i Storbritannien. Utrikesminister Boris Johnson meddelar att han ställer in sitt besök i Moskva, som skulle äga rum på måndag.

- Utvecklingen i Syrien har förändrat situationen från grunden. Min prioritet är nu att fortsätta hålla kontakten med USA och andra länder i samband med ett G7-möte den 10–11 april. Detta för att bygga ett internationellt koordinerat stöd för ett eldupphör och för att intensifiera den politiska processen, säger Johnson i en kommentar.

Nya sanktioner från USA

De amerikanska robotarnas mål var radar, flygfält och luftförsvarssystem, och runt 20 syriska plan förstördes. Flygfältets landningsbana ska ha klarat sig.

Några timmar efter USA:s angrepp lyfte två stridsflygplan från basen och utförde bombangrepp i närheten, enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

USA meddelar att nya sanktioner mot Syrien kommer att införas. Åtgärden är en del av det militära, diplomatiska och ekonomiska svaret på kemvapenattacken i landet tidigare i veckan.

- Vi kommer att tillkännage ytterligare sanktioner mot Syrien som en del av vårt pågående arbete med att stoppa denna typ av aktivitet, och betona hur viktigt detta är för oss, säger amerikanske finansministern Steven Mnuchin.