Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson är på bild tillsammans med en professor som ska ha förmedlat ryska kontakter till Trump-rådgivare. Arkivbild.

Johnson på bild med FBI-utredd professor

Den brittiske utrikesministern Boris Johnson har nekat till att medvetet ha träffat den professor som FBI pekar ut som nyckelspelare i utredningen av Trump-kampanjens rysskontakter. Men Johnson finns på en bild med professorn, rapporterar The Observer.

Bilden visar utrikesminister Johnson bredvid Joseph Mifsud, en maltesisk professor som är verksam i London och som enligt FBI:s utredning har kontakter högt upp i Kreml. Samme man som enligt utredningen förmedlade kontakt mellan Donald Trumps tidigare rådgivare och ryska tjänstemän.

Förra veckan rapporterade The Observer att personer som identifieras som viktiga i FBI:s ryssutredning försökt knyta kontakter även i Storbritannien, däribland brexit-vänlige Boris Johnson.

"Betydande kontakter"

Tidningen hade bland annat tagit del av ett läckt mejl där Joseph Mifsud skriver till en kollega att han ska äta middag med Johnson för att diskutera brexit.

Johnson nekade till att ha träffat Mifsud, åtminstone inte medvetet. Den brittiska politiska oppositionen krävde att få veta om regeringsföreträdare haft möten med misstänkta personer och om ytterligare ministrar var måltavlor.

I FBI:s utredning framkommer det att Mifsud träffade George Papadopoulos, Donald Trumps tidigare utrikespolitiska rådgivare som har erkänt att han ljugit för FBI om sina kontakter med Ryssland.

Mifsud ska ha sagt att han hade "betydande kontakter med ryska regeringstjänstemän" och sedan förmedlat kontakt med sådana. Han berättade också att Ryssland kommit över tusentals mejl från Demokraterna, innan det blev känt för allmänheten.

Väcker säkerhetsfrågor

Vid ett möte med Donald Trump lyfte Papadopoulos sedan möjligheten att via sina kontakter få till ett möte med Vladimir Putin, vilket ska ha avfärdats.

Bilden på Johnson och Mifsud väcker frågor om huruvida den brittiske utrikesministern agerat enligt säkerhetsföreskrifterna.

- Det är otänkbart att FBI inte berättade för sina brittiska motsvarigheter om Mifsud. Så hur kan det här tillåtas hända, säger Ben Bradshaw, parlamentsledamot för Labour-partiet, till The Observer.

Han frågar sig vidare om det betyder att brittisk underrättelsetjänst undanhåller information om Boris Johnson, "vilket väcker ytterligare oroande frågor".