Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brittiske utrikesministern Boris Johnson.

Johnson i Iran för samtal om fängslad kvinna

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson är i Iran där han har träffat sin iranske motsvarighet Mohammad Javad Zarif. Fallet med en fängslad brittisk-iransk kvinna stod på dagordningen.

"De hade ett uppriktigt samtal om kvarvarande hinder i relationerna mellan länderna, däribland utrikesministerns oro över konsulära ärenden rörande brittisk-iranska medborgare", säger det brittiska utrikesdepartementet utan att nämna några namn.

Johnson väntades utnyttja besöket till att sätta press på Iran att frige brittisk-iranska Nazanin Zaghari-Ratcliffe, som avtjänar ett fem år långt fängelsestraff för bland annat uppvigling. Hennes man har sagt att hon riskerar en förlängning av straffet med 16 år, men en iransk talesperson har uppgett att hennes straff redan är fastställt.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe arbetar för Thomson Reuters Foundation, mediebolagets ideella gren.

Boris Johnson har kritiserats för hur han har hanterat fallet och för att ha satt Zaghari-Ratcliffes säkerhet på spel. Bland annat har han påstått att hon utbildat journalister i Iran, något som inte stämmer, enligt familjen.

Under söndagen väntas Boris Johnson träffa Irans president Hassan Rouhani, enligt brittiska UD.

Det brittiska utrikesdepartementet har uppgett att Johnsons besök, som är en del i en turné till tre Gulfländer, också handlar om kärnavtalet i Iran och konflikten i Jemen.