Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Boris Johnson talar inför parlamentets utrikespolitiska kommitté. Giftattacken i Salisbury var ett tecken från Rysslands president Putin, enligt Johnson.

Johnson: Giftattacken ett "tecken från Putin"

Giftattacken i Salisbury var ett tecken från den ryske presidenten Vladimir Putin om att ingen kan undgå Rysslands hämnd, hävdar Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson.

Enligt Johnson, som talade inför en grupp parlamentariker, var attacken mot den ryske exspionen Sergej Skripal och hans dotter ett sätt att tala om för avhoppare vad som väntar. Att just Storbritannien blev utsatt beror på att man länge påtalat hur Ryssland bryter mot mänskliga rättigheter.

- Det här är vad som händer om du bestämmer dig för att stödja ett land med andra värderingar, så som våra. Du kan förvänta dig att bli avrättad, beskrev Johnson Putins påstådda budskap, enligt BBC.

"Tidpunkt ingen slump"

Att attacken kom inför det ryska presidentvalet var inte heller någon slump, enligt Johnson.

Ryssland anklagar samtidigt britterna för att antingen ha misslyckats med att skydda en rysk medborgare från en "terrorattack", eller själva ligga bakom giftattacken, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

- Det finns inget tredje alternativ, sade Vladimir Jermakov, chef för avdelningen för ickespridning och vapenkontroll vid ryska UD, vid en dragning för utländska diplomater.

Anklagas för russofobi

Samtidigt anser Moskva att britterna vägrar samarbeta kring en undersökning om den förgiftade dubbelagenten.

- Släpp lite av er russofobi och er ömentalitet, dundrade Jermakov.

Laurie Bristow, Storbritanniens ambassadör i Moskva, uteblev nämligen från ett möte som sammankallats av ryska UD för att förklara Moskvas syn på giftskandalen. Ett tecken på Storbritanniens ovilja att vilja höra svaren, anser Kreml.

- Det här är kanske ytterligare en tydlig demonstration av det absurda i att man ställer frågor men inte vill höra några av svaren, säger talesmannen Dmitrij Peskov enligt Reuters.

Experter från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har börjat undersöka platsen för giftattacken i Salisbury. Enligt tidigare uppgifter beräknas det ta tre veckor innan analysen är klar.