John McCain och Sarah Palin möttes av anhängare i Lebanon, Ohio, på tisdagen.
John McCain och Sarah Palin möttes av anhängare i Lebanon, Ohio, på tisdagen.

John McCain har gått förbi Barack Obama

ANNONS
|

Före konventen var det jämnt mellan republikanen McCain och demokraten Obama. När demokraterna genomfört sitt konvent drog Obama ifrån några procent. Men när också republikanerna genomfört sitt kom McCain tillbaka.

I en del mätningar är det helt jämt mellan presidentkandidaterna men i en är skillnaden fyra procentenheter med 50 för McCain och 46 för Obama. Ännu går det inte att isolera en klar Palin-effekt i mätningarna.

När vicepresidentkandidaterna jämförs är 51 procent positiva till Obamas vice Joe Biden mot 57 för Sarah Palin. Men det är inte kvinnorna som backar upp henne - bara 53 procent är positiva till henne mot 62 procent av männen.

ANNONS

Hillary Clinton vinner väljare åt Obama

Och när Hillary Clinton - som besegrades av Obama och som inte valdes till hans vice - ställs mot Palin sopar hon banan med nykomlingen. Hillary Clinton är fortfarande en röstmagnet för kvinnor och sänds följaktligen ut av Obama för att vinna väljare för honom.

Men alla dessa opinionsmätningar är bara en test på valvinden och inte ett klart tecken på vem som kommer att vinna. Det amerikanska valsystemet är uppbyggt på delstater och den kandidat som vinner majoriteten i en delstat - om än med bara en röst - vinner hela delstaten.

Varje delstat har ett antal elektorsröster i förhållande till statens storlek. På valdagen räknas elektorsrösterna, som vunnits i delstaterna, ihop och den kandidat som fått den nödvändiga majoriteten vinner. Elektorskollegiet sammanträder formellt senare i november och avgör.

Valvinden i delstaterna mest intressant

Detta betyder att en kandidat kan vinna majoriteten av rösterna - som Al Gore gjorde år 2000 med en halv miljon fler röster än George W Bush - men ändå förlora i elektorsröster räknat. En sådan utgång har alltid ansetts vara ett mardrömsscenario men ingen förändring har ändå skett av valsystemet.

Allt detta innebär att presidentkandidaterna mindre intresserar sig för den allmänna valvinden och mer för hur det blåser i de olika delstaterna. Vissa stater kan redan nu räknas som i princip avgjorda eftersom opinionsmätningarna visar på klara fördelar för Obama respektive McCain.

ANNONS

Det är istället i staterna där det är jämt som kandidaterna kommer att kämpa på liv och död. I går var både Obama, Biden, McCain och Palin i Ohio som avgjorde presidentvalet för fyra år sedan. Hillary Clinton har varit i Florida och är på väg till Pennsylvania. Alla kommer att ägna mycket kraft åt Virginia.

Medierna följer kandidaternas intensiva resande men ägnar också Alaska betydande intresse. Sarah Palin är guvernör i Alaska och journalister rapporterar bland annat om att Palin varit medlem av en kyrka som ägnat sig åt tungomålstalande. Det finns också uppgifter om att Palin använt delstatliga medel för privata utgifter.

Men medierna är försiktiga med sina publiceringar. Risken finns att det uppfattas som personförföljelse efter den inledande massiva negativa rapporteringen som sedan ersattes av att Palin stjärnförklarades när hon talade vid konventet.

Obamas politik liknas vid Bushs

President George W Bushs beslut att trupper skall dras tillbaka från Irak i början av nästa år och att den amerikanska närvaron skall utökas i Afghanistan komplicerade i går presidentkandidaternas budskap.

Obama har hela tiden varit mot Irak-kriget och anklagat Bush för att ha lämnat Afghanistan i sticket. Obama säger att hans politik inte har några likheter med Bushs men republikanerna hävdar att Obamas syn på Afghanistan liknar den nuvarande presidentens.

ANNONS

McCain säger att han inte ändrat uppfattning utan hela tiden sagt att Irak-kriget skall vinnas och att trupper bör förstärka i Afghanistan. Demokraterna sätter likhetstecken mellan Bush och McCain.

För tillfället blåser valvinden i McCains riktning. Men långt ifrån så starkt som är nödvändigt för att vinna presidentvalet.

ANNONS