Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Joe Biden under sitt tal till nationen efter att ännu en skolskjutning inträffat i USA. Bild: Manuel Balce Ceneta
President Joe Biden under sitt tal till nationen efter att ännu en skolskjutning inträffat i USA. Bild: Manuel Balce Ceneta

Joe Bidens tal i natt efter dödsskjutningen

21 personer, varav 19 barn, har rapporterats döda efter skolskjutningen i Texas natten till onsdagen.
I ett tal till nationen uttryckte president Joe Biden sin frustration över landets vapenlagar, och yrkade för att tisdagens tragedi skulle leda till reformer.
– Var, i guds namn, är vår ryggrad?, sa presidenten bland annat.

Larmet om en skolskjutning i den lilla staden Uvalde i södra Texas kom på eftermiddagen lokal tid. 18-åriga Salvador Ramos identifierades som den misstänkta skytten och sköts i samband med polisinsatsen.

Skolskjutningen med hittills 21 döda är en av de dödligaste i USA:s historia.

Enligt CNN hade Salvador Ramos nyss införskaffat det automatgevär som användes vid skjutningen. Närmare bestämt i samband med sin 18-årsdag.

På grund av tragedin talade Joe Biden till nationen i natt. Presidenten, märkbart upprörd, uttryckte sin sorg inför de föräldrar som förlorat sina barn, men också en ilska över landets vapenlagar.

– Hur många barn måste se sina vänner dö, som om det vore ett slagfält?, frågade Biden och fortsatte:

– Jag är så trött på detta. Vi måste agera. Och kom inte och säg till mig att vi inget kan göra för att påverka detta blodbad ... Vi kan inte förhindra alla tragedier, men vi vet att vi kan påverka detta. Att en 18-åring kan gå in i en vapenaffär och köpa automatvapen är bara fel.

212 masskjutningar hittills i år

Enligt honom är vapenindustrin, samt de politiker som motsatt sig reformer genom åren, åtminstone delvis att beskylla för läget i USA.

– Jag fick höra om detta medan jag satt på flyget (på väg hem från Asien). Vad som slog mig var att masskjutningar som dessa sällan händer någon annanstans.

– Var, i guds namn, är vår ryggrad? Det är dags att omsätta denna smärta i handling, det är dags att agera. Det är dags för de som obstruerar och fördröjer förnuftiga vapenlagar att veta att vi aldrig kommer att glömma, fortsatte Joe Biden.

Vita husets amerikanska flagga kommer att vara rest på halv stång fram till lördag, enligt BBC. Hittills i år har 212 masskjutningar inträffat i USA, enligt organisationen Gun Violence Archive. Tisdagen 24 maj var den 144:e dagen på året, vilket innebär att antalet masskjutningar långt överstiger antalet dagar som har gått under 2022.

LÄS OCKSÅ: Minst 19 barn och två vuxna döda i skolskjutning i Texas

LÄS OCKSÅ: Bristfällig kunskap viktig orsak till att skoldåden har kunnat ske

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.