President Joe Biden kommenterade spänningarna vid ukrainska gränsen innan han gav sig av till Ohio, för att diskutera frågor om infrastruktur med väljare i delstaten.
President Joe Biden kommenterade spänningarna vid ukrainska gränsen innan han gav sig av till Ohio, för att diskutera frågor om infrastruktur med väljare i delstaten. Bild: Patrick Semansky

Joe Biden: Rysk invasion kan ske ”inom de närmsta dagarna”

Ryssland säger sig ha avslutat militärövningar vid Ukrainas gräns, och dragit tillbaka många trupper. Men Nato och flera stormakter i väst är skeptiska. Nu befarar USA:s president att en rysk invasion bara kan vara dagar bort.
– Min känsla är att det här kommer att hända inom de närmaste dagarna, säger Joe Biden till ABC News.

ANNONS
|

Det var i samband med att presidenten under torsdagen lämnade Vita huset för att resa till Ohio, som han kommenterade det nuvarande läget vid den ukrainska gränsen.

Han beskriver risken för att Ryssland kommer invadera landet som ”mycket hög”.

– De har inte flyttat tillbaka några av sina trupper. De har flyttat fram fler trupper. Vi har anledning att tro att de är i färd med att genomföra en falsk flagg-operation, för att ha en ursäkt att gå in. Alla indikationer vi har visar att de är beredda att gå in i Ukraina och attackera Ukraina, sade Biden till pressuppbådet, skriver ABC News.

ANNONS

Kräver att amerikansk militär lämnar

Ryssland kräver nu att USA:s militär lämnar Östeuropa, Centraleuropa och Baltikum enligt uppgifter till TT. Ett sådant amerikanskt tillbakadragande skulle, om så blev fallet, vara tänkt som en del i en större förhandling om säkerhetsläget och militärbalansen i Europa.

Om Bidens USA inte uppfyller kraven, så kan Ryssland "tvingas att svara":

"I avsaknaden av en vilja från amerikansk sida om att förhandla bestämda och legalt bindande garantier från USA och dess allierade, så blir Ryssland tvingat till att svara, även med militärtekniska åtgärder", skriver ryska UD i ett uttalande, uppger TT.

Underrättelsetjänster i väst beräknar nu att uppemot 150 000 ryska soldater befinner sig längs gränsen. Moskva hävdar å sin sida att man dragit tillbaka trupper, men uppgifterna anses vara "falska" enligt Washington DC.

Biden om diplomatiskt hopp: ”Det finns en väg”

Joe Biden poängterar dock att det fortfarande finns en chans att lösa situationen på diplomatisk väg.

– Det är därför jag bad utrikesminister Blinken att gå till FN för att göra ett uttalande idag. Jag har lagt ut en diplomatisk väg till Putin också. Det finns en väg genom detta, sade president Biden, uppger ABC News.

Några samtal med president Putin är dock inte planerade inom den närmsta tiden, enligt Biden.

Toppdiplomat tvingas lämna Ryssland

Tidigare under torsdagen förvisades USA:s biträdande ambassadör Bart Gorman från landet, rapporterar Reuters. Gorman har gjort sig känd som en expert på säkerhetsfrågor, och har dessutom bred erfarenhet från ett flertal oroshärdar där USA varit delaktiga med amerikanska styrkor.

ANNONS

Någon motivering till att den amerikanske diplomaten, som normalt sett har sitt säte i Moskva, nu förklaras icke välkommen har Ryssland ännu inte presenterat.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS